2015. december 30., szerda

B.Ú.É.K!


Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!

B.Ú.É.K!

  Borongós napok tűnjetek tova,
Okkal szomorú ne legyél soha!
Lépteid kísérje töretlen szerencse,
Derűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre!
Oszoljanak el az óévnek sötét árnyai,

Gúzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai!


Új évet hozzon a nesztelen iramló idő,
Jöjjön már a rég várt, csodálatos jövő!

Évek ha múltok, ha elszálltok napok,
Vidámságot, örömet számolatlan adjatok!
Elfusson most az óévnek malaca,
Többé ne legyen senkinek panasza!

Kerüljön betegség, bánat messzire,
Írmagjuk is vesszen mind a semmibe!
Vágyaid sorra valóra váljanak,
Álnok szavak többé ne bántsanak!
Növekedjen az igaz barátok tábora,
Okosan élj, ne legyél ostoba!

Kívánom neked, legyen 365 szép ünneped!

 

2015. december 20., vasárnap

Mézeskalács házikó

Unokáimnak idén is készítettem mézeskalács házikót karácsonyra. Tavaly is nagyon örültek a kis házikónak. A receptjét nem írom le még egyszer a mézeskalácsnál már leírtam.
Recept itt.

Mézeskalács házikó
Az alapjának egy tálcát használtam sablonnak és körbe vágtam a tésztán.
Keménypapírból vágtam ki egy 18 cm x 12 cm-es téglalapot sablonnak. A vékonyra sodort tésztából 4 ilyen téglalapot csináltam ezek lesznek a házikó két hosszabbik oldala és a teteje.
Ugyancsak papírból vágtam egy 12 cm x 12 cm -es kockát, a kocka a tetején van egy háromszög, aminek a két szára  8 -8 cm -es. Ezt egyben vágtam körbe a papírból. Ezt a sablont 2 x vágtam ki a tésztából. Még a nyers tésztán jelöltem ki az ablakokat és ki is vágtam. Ezután forró sütőben megsütöttem. Gyorsan sül. Hagytam kihűlni.
Az írókához 2 tojásfehérjét, 14 dkg porcukorral és pár csepp citromlével gőz felett  kemény habbá vertem.
Egy nejlonzacskót kilyukasztottam az egyik végén, ebbe töltöttem a habot és ezzel díszítettem a lapokat. A tetejét terülőmázzal vontam be. Ezt úgy készítettem, hogy az írókához pár csepp vizet adtam és ecsettel vittem fel a tésztára. Hagytam megszáradni a habot. Másnap következett az összeállítása, ugyancsak írókával, amit a házikó belsejében vittem fel. Ezzel az írókával díszítettem az apró mézes-kalácskákat is.

2015. december 7., hétfő

Paprikás pogácsa

Ez a tömör, ropogós pogácsa a kisebbik lányom egyik kedvence, nekem kicsit kemény, én jobban szeretem az omlósat. Nagyanyám szokott ilyet sütni.
Paprikás pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2 kávéskanál só,
4 kávéskanál piros fűszerpaprika,
1 kávéskanál őrölt fekete bors,
2 tojás + 1 a kenéshez,
2 evőkanál tejföl,
1 evőkanál zsír,
Kb. 2 dl víz

Elkészítése:

A lisztet a fűszerekkel és a sóval elkeverjük, majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ezután adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt és a vizet. Összegyúrjuk és nyolc részre osztjuk és egyenként még átgyúrjuk. A kis gombócokat külön-külön kisodorjuk. Késsel rácsosra vagdossuk a tetejüket és felvert tojással megkenjük. Lisztezett, zsírozott sütőlemezre rakjuk és  előmelegített sütőben megsütjük.