2015. április 4., szombat

Sajtos perec

A szalagárés, sajtos perec ropogós és mégis omlós aprósütemény, csak úgy eteti magát...
Húsvétkor erre a finomságra esett a választásom.

Hozzávalók:

1 ráma margarin,
2 dl tejföl,
1 tojás,
15 dkg sajt,
50 dkg liszt,
1 csomag szalagáré,
2 kávés kanál só
Sós sütemények-sajtos
Sajtos perec

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval és a szalagáréval, majd elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Ezután mehet bele a tojássárgája és a tejföl, valamint 10 dkg sajt. Jól összedolgozzuk, majd egy órát hideg helyen pihentetjük. Ezután fél centiméter vékonyra kinyújtjuk és pereckiszúróval kiszaggatjuk a pereceket.
A tojásfehérjét villával felverjük habnak és ezzel megkenjük a pereceket, majd  belemártjuk a sajtba, így a sajt ráragad a tésztára. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztával ugyan így járunk el.

Nálunk mindig nagy sikere van, az egyik legjobb receptem.


2015. április 2., csütörtök

Itt a húsvét, s jön a nyuszi.


Repül hozzátok egy nagy puszi.
Ölelésem legyen veletek.
Boldog és Áldott húsvétot kívánok mindenkinek!




Lányoknak sok locsolót, fiúknak sok piros tojást!

2015. április 1., szerda

Tojásfestékek a konyhánkból


       A tojásokat mindig mossuk meg és zsírtalanítsuk festés előtt csak akkor fogja be egyenletesen a festék.
  • Pirosas, barna színt érünk el, ha a vöröshagyma héjában főzzük meg a tojásokat, minél tovább áll a lében annál sötétebb lesz a színük a tojásoknak. Annyi hideg vízbe beáztatott hagymahéjra rakjuk a tojásokat, hogy a lé lepje el az egészet és úgy főzzük meg. Ha hideg vízbe tesszük a tojásokat akkor nem reped meg a héja. A forrástól számított 10 perc főzés elég, minél tovább  hagyjuk a lében, annál sötétebbek lesznek a színek.
  • Piros színt kapunk, ha lila hagyma héját használunk.
  • Barna színt érhetünk el, ha fekete kávéba, vagy erős teába tesszük a tojásokat, hagyjuk benne állni.
  • Sárga színt eredményez, ha sárgarépát, narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük és ebbe a lébe rakjuk a tojásokat. A kurkuma fűszer is megfelelő erre a célra, gyönyörű sárga színt eredményez a használata. Minél tovább áll benne a tojás annál intenzívebb lesz a színe.
  • Vörös színt eredményez, ha fél liter céklalébe teszünk 2 evőkanálnyi ecetet és ezt negyed óráig főzzük és ebbe áztatjuk a tojásokat. Minél tovább hagyjuk a lében annál sötétebb színt kapunk, ha rögtön kivesszük akkor rózsaszínű tojásaink lesznek.
  • Zöld színt valamilyen zöld növénnyel, mint például a spenót érhetünk el. Fél órán keresztül főzzük a növényt, annyi vízben, ami épp hogy csak ellepi, majd ebbe a lében festhetjük a tojásainkat.
  • Kék színt, pedig vörös káposzta főzetével érhetünk el. Egy nappal előbb kell megfőzni az összevagdalt káposztát, annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, félóra főzés itt is elég. A tojásokat kékre fogja festeni másnap. A bodzabogyó és az áfonya is kékre festi a tojást.
A festékből óvatosan kivéve papíron szárítsuk meg a tojásokat, majd egy puha ruha segítségével egyenletesen kenjük át disznózsírral. Szép fényes és vegyszer mentes színes tojásokat kapunk.



2015. március 29., vasárnap

Pucok túrás recept

Ez a kávés-rumos sütemény a férjem kedvence. Mennyei krémes süti.

 Hozzávalók:

A piskótához:

8 tojás,
8 evőkanál cukor,
8 evőkanál liszt

Krémhez:

5 dl tej,
8 evőkanál búzadara,
20 dkg vaj,
2 evőkanál kakaópor,
1 csomag vaníliás cukor,
30 dkg porcukor

Locsoláshoz:

2 csésze feketekávé,
2 evőkanál rum

Szórni:

barna tortadara
Édes sütemények-krémes süti

Elkészítése:

A nyolc tojás sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, majd a tojás fehérjéket felverjük kemény habbá és óvatosan belekeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és forró sütőben megsütjük. 10 percig nem szabad megnézni, mert akkor összeesik a piskóta.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tésztánk. Amikor megsült, kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk és a búzadarát belefőzzük, ezt is hagyjuk kihűlni.
A vajat a porcukorral a kakaóval és a vaníliával habosra keverjük, majd a kihűlt darakrémet kanalanként hozzákeverjük.
A kihűlt piskótát felkockázzuk. Egy tálba rakunk egy sor piskótát ezt meglocsoljuk a rumos kávéval, majd egy sor krémet teszünk rá. A teteje piskóta lesz. Letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. Másnap kiborítjuk a tálból és megkenjük a maradék krémmel, tortadarával, vagy reszelt csokoládéval szórjuk meg.

A pucok nem a süti része, csak a kép kedvéért tettem a süti mögé...

2015. március 17., kedd

2015. március 15., vasárnap

Méteres kalács

Nagyon finom és kiadós puncskrémes sütemény. Vendégvárónak ajánlom :)

Hozzávalók:

4 egész tojás,
26 dkg cukor,
1 dl étolaj,
1 dl meleg víz,
26 dkg liszt,
1 csomag sütőpor
+
2 evőkanál kakaó,
2 evőkanál meleg víz,
1 evőkanál olaj

Krémhez:

20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
4 evőkanál rum,
4 dl tej,
1 csomag puncspudingpor

Máz:
7 evőkanál kakaó,
7 evőkanál porcukor,
5 evőkanál víz,
7 dkg vaj
Édes sütemények-krémes süti
Méteres kalács

Elkészítése:

A négy tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadunk 1 dl olajat és 1 dl meleg vizet. Ezután tesszük bele a sütőporral elkevert lisztet. Végül a 4 tojás habját is lazán beleforgatjuk. A masszát két részre osztjuk. Felét kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük, a másik felébe keverünk még 2 evőkanál kakaót és meleg vizet, valamint 1 evőkanálnyi étolajat.  Ezt a masszát is egy kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük. Együtt megsütjük mind a kettőt.
Előmelegített sütőbe tesszük a formákat és sütjük. Én 10 percig sütöttem teljes lángon, majd még 30 percig takaréklángon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, amikor a tűre nem ragad rá a tészta, akkor jó és kivehetjük a sütőből.
A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot készítünk és kihűtjük.
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, ízesítjük a rummal, majd a kihűlt pudingot kanalanként hozzákeverjük.
Amikor a tésztánk is kihűlt felszeleteljük az őzgerinc bordáinak megfelelően, egy borda egy szelet.
Ezután következik az összeragasztása: 1 szelet sárga tészta, puncskrém, majd egy szelet barna tészta. Két rúd lesz belőle. A krémmel elsimítottam az egyenetlenségeket, majd ráöntöttem a csokimázat.

A mázhoz a kakaót összekevertem porcukorral, vizet öntöttem rá és felfőztem. Amikor a tűzről levettem akkor kevertem bele a vajat. A tésztára sűrű állapotban öntöttem. Hűtőbe tettem.
Tálaláshoz, a rudakat ferdén felszeleteljük, így adja ki a mintát.

U.I::

Amikor megszereztem ezt a receptet egy kicsit félreértettem az összeállítását. Akkor én a két tésztát vágtam ferdén ketté. Egy sárga tészta csíkra kentem a krémet, erre raktam a barna tésztát a maradék tésztákat is így ragasztottam össze a krémmel. Ezt öntöttem le a csokimázzal, és a bordák mentén szeleteltem. Sokkal egyszerűbb megoldás... azóta is van hogy így csinálom.

Jó étvágyat hozzá!

2015. március 14., szombat

Túrógombóc recept

Gyorsan elkészíthető a vaníliás túrógombóc ebédre, vacsorára. Könnyű és finom!

Hozzávalók:

50 dkg túró,
10 dkg búzadara,
2 evőkanál liszt,
2 egész tojás,
kevés citromlé, (vagy citrom reszelt héja)
1 csomag vaníliás cukor,

10 dkg morzsa,
2 evőkanál cukor,
1 evőkanál zsír, vagy olaj

Tálaláshoz:
tejföl,
porcukor,
1 csomag vaníliás cukor
Ételrecept-tészták
Túrógombóc 

Elkészítése:

A túrót összekeverjük a tojások sárgájával és a többi hozzávalóval, a tojásfehérjét felverjük habnak és belekeverjük a túróba. Ezután gombócokat formázunk és sós vízben kifőzzük őket, akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére a gombócok. Szűrőkanállal kiszedjük az előre elkészített pirított morzsára és megrázogatjuk benne, hogy mindenhol érje a gombócot a morzsa. Kiszedjük a tálalóedénybe.

A morzsát a zsiradékon megpirítjuk, 2 evőkanál cukrot adunk hozzá, és amikor megpirult 2 evőkanál tésztalevet öntünk rá. Jól elkeverjük és jöhetnek bele a gombóckák.
A tejfölt meglangyosítjuk és vaníliás cukrot is adunk hozzá. Ez kerül a gombóckákra, porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat hozzá!