2015. február 23., hétfő

Currys csirkemell pitával (indiai)

Ezt az indiai currys csirkemellet a kisebbik lányom készítette el először és annyira ízlett, hogy azóta én is többször készítettem. Ráadásul a kurkuma, a gyömbér és fahéj fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén képződését, koleszterinszint csökkentő hatású és még számos egyéb egészségünkre ható jó tulajdonsággal bírnak.
Hozzávalók:

2 egész csirkemell felkockázva,
1 egész, vagy 1-2 teáskanál fahéj,
5-6 db szegfűszeg,
5-6 kardamon mag,
2 fej vöröshagyma,
2 teás kanál gyömbér,
3-6 gerezd fokhagyma,
2 teáskanál kurkuma,
1 teáskanál őrölt koriander,
2 teáskanál kömény,
1-2 teáskanál csili,
2-3 db paradicsom, vagy 1 doboz paradicsom püré,
csipetnyi só

Purihoz: (indiai puffasztott kenyér)

1 csésze liszt, ( 2,5 dl)
1 teáskanál só,
1 teáskanál olaj,
1-2 teáskanál fűszerkömény,
1/2 csésze víz,

A sütéshez:
olaj
Ételrecept-húsos-fűszeres
Currys csirkemell pitával

Elkészítése:

Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget és kardamon magot. Addig pirítjuk, míg nem jön az illata, folyton keverjük, hogy le ne égjen. Az előre lereszelt hagymát belerakjuk a fűszeres olajba, tovább pirítjuk, amikor már a hagyma barna, akkor öntünk alá egy kis vizet, hogy a hagyma le ne égjen. Ezután fűszerezzük, ( nem kaptam kardamon magot ezért én 1 teáskanál cukrot tettem bele, mert a kardamon édeskés ízű, de ezt csak akkor már amikor a többi fűszert tettem bele). Tehát belekerül a gyömbér, a zúzott fokhagyma, kurkuma, koriander, kömény és a csili, összepirítjuk.
Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor azt előtte 10 percig kell főzni és úgy tesszük a fűszeres hagymához, vagy ha paradicsompürét használunk, azt mindjárt rakhatjuk a fűszerek után. Csak ezután kerül bele a hús kockákra vágva.Kis vizet teszünk alá és megfőzzük. Sűrű sárgás-barnás szaftot kell kapni a végére.

Puri elkészítése:

A hozzávalókból jól gyúrható tésztát kapunk, olajos kézzel átgyúrjuk, 15 percig pihentetjük.
Utána 8 részre osztjuk és olajos kézzel átgyúrjuk, majd kinyújtjuk egyesével kör alakúra.
Forró olajban egyesével sütjük, folyamatosan lenyomkodjuk, megfordítjuk, nyomkodjuk. Gyorsan sül. Aranybarnára sütjük.


Halrudak krumplipürével

Heti rendszerességgel ajánlatos halat fogyasztanunk, ez egy gyors és egyszerű módja, hogy eleget tegyünk az ajánlásnak. 30 perc alatt kész az ebédünk, vagy a vacsoránk és még egészséges is.

Hozzávalók: ( 2 személyre)

1 csomag 250 g.-os gyorsfagyasztott, panírozott halrudak,
olaj a sütéshez

A püréhez: 
1/2 kg burgonya,
diónyi vaj,
kevés tej
Ételrecept-halas
Halrudak krumplipürével

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben, beletesszük a rudacskákat és sütjük, megforgatjuk, hogy a másik oldala is átsüljön. 6-8 perc alatt készre sütjük.

A krumplipüréhez a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük.
Amikor megfőtt leszűrjük a levét. A leszűrt krumplihoz adunk diónyi vajat, egy kis tejet és habverővel kikeverjük. 20-30 perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is. Majonézt is kínálhatunk mellé.

Finom, egyszerű és könnyű ebéd vagy vacsora.


2015. február 21., szombat

Diós barackmag recept

Nagyon finom! Régi falusi lakodalmak sütije. A ropogós sült diós tészta a rumos, vaníliás diós krémmel isteni ízharmóniát eredményez. Lagziba voltam, és ott kóstoltam meg először, azonnal beleszerettem és már a recepttel együtt jöttem haza. Azóta is többször elkészítettem, imádom!

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
11 dkg darált dió,
1 evőkanál kakaó

Krémbe:

10 dkg vaj,
1 egész tojás,
10 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 evőkanál rum, vagy rumaroma
10 dkg darált dió,
1 dl tej

Forgatáshoz:
4 evőkanál porcukor,
1 evőkanál kakaó
Édes sütemények-diós, vaníliás
Diós barackmag 

Elkészítése:

Elindítom a sütőt és a poranyagokat egy tálban összekeverem, majd hozzá adom a puha vajat és jól összedolgozom. Elég sokáig kell vele dolgozni, ezért én, hogy könnyebb legyen teszek bele 1 evőkanálnyi tejet is. Így azt érem el, hogy sokkal könnyebben összeáll a tészta. Amikor egyben van a tésztánk, akkor a kis dióformákat megtöltögetem, jól belenyomkodom és a forma peremét letörlöm, hogy egyformák  legyenek a tésztadarabok.
Forró sütőben (200 C' fokon) 10 perc alatt megsütőm. Mikor kezd barnulni, akkor jó. Kiveszem és még forrón kiszedem a formából, mégpedig úgy, hogy edényfogó kesztyűvel megfogom a forma nyelét és egy határozott mozdulattal odaütöm a végét a deszkának. Egyből ki is csúszik a kis dió. Ezután újból töltöm a formákat és ismét 10 perc alatt megsütöm a következő adagot, ezt addig csinálom, amíg van anyagom.
Közben van annyi időm, hogy az egy dl tejet felforralom és a 10 dkg diót felfőzőm benne.
A többi krémhez valókat belerakom az edénybe és habosra keverem. Amikor kihűlt a dió, akkor keverem a krémhez.
A kis diókat beleforgatom a kakaós porcukorba és a diós krémmel kettőt összeragasztok. Az eredmény magáért beszél. Mennyei az illata és fantasztikus az íze!

2015. február 19., csütörtök

Kacsa pecsenye párolt káposztával

Ropogósra sült kacsa párolt káposztával és sós vízben főtt krumplival. Gyermek korom feledhetetlen ízei. Nagyon laktató és finom étel. A káposzta és burgonya párosa, pedig hosszan tartó
egyenletes szénhidrát felszívódását biztosítja.

Ételrecept-sültek-kacsa
Kacsa pecsenye párolt kápsztával

Hozzávalók:

1 kacsa sütnivaló részei

kevés tej

A párolt káposztához:

1 kisebb fej káposzta,
1 kis fej hagyma,
só,
bors ízlés szerint
2 evőkanál 10%- os ecet

A főtt burgonyához:
80 dkg- vagy 1 kg burgonya,


Elkészítése:

A kacsa két alsó combját, két felső combját, a mellét és a kacsa többi részén levő zsíros bőrét leszedtem és feldaraboltam azt is megsütöttem. A kacsának van egy jellegzetesen finom íze, amit én nem szoktam fűszerekkel elfedni. Csak simán jól besózom a sütni való darabokat. Van egy erre a célra rendszeresített lábasom, amibe éppen beleférnek a darabok, a bőrét nem sózom, hanem csak rászórom a húsok tetejére. Felöntöm k.b. 1 dl vízzel, lefedem és amikor felforrt a víz, takaréklángon sütöm tovább. Az hogy mennyi ideig sül egy kacsa a korától is függ, egy fiatal kacsát elég 1,5 óráig sütni, míg egy öregebb kacsának 2 óra is kellhet. Amikor már jól levet engedett a kacsánk, akkor öntök hozzá egy kis tejet, amitől szebben pirul majd meg. Majdnem teljesen puhára párolom,de mielőtt megpuhulna, leveszem a fedőt és nagyobb lángon elkezdem sütni.Amikor nagyobb lángon sütöm a zsír kipattanhat az edényből, ezért hogy ezt megelőzzem, egy szita szerű fröccsenés gátló fedőt teszek rá. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatom és megpirítom a másik felét is.
Amikor megsült, kiszedem a zsírból.

A káposztát legyalultam, a hagymát elszeltem vékony csíkokra. Enyhén lesóztam, és hagytam állni fél órát a sóban, majd kinyomkodtam a levét. A kinyomkodott hagymás káposztát kevés zsíron, egy kis víz hozzáadásával megpároltam takaréklángon, őrölt borssal megszórtam. Mielőtt levettem volna a tűzről hozzáadtam az ecetet és egy kanál kacsazsírt. K.b. fél óra alatt megpárolódik.

A burgonyát meghámoztam, megmostam, elszeltem cikkelyekre és forró, sós vízben megfőztem k.b. 20 perc alatt. Tálalás előtt szűrtem le és meglocsoltam kacsa zsírral.

Az én nagyanyám is így sütötte a kacsát és mindig nagyon finom volt.
Régen faluhelyen, majdnem minden család tartott baromfit: tyúkot, csirkét, kacsát. Méghozzá annyit, hogy egész évben kerülhetett friss hús az asztalra a családnak. A vasárnapi és az ünnepi menük részét képezte a kacsahús. 

2015. február 17., kedd

Mértékegységek a konyhában

Jó, ha tudod, hogy mi-mennyi és mit mivel tudsz helyettesíteni.
Ha a zsír helyett vajat szeretnél használni akkor:

  • 8 dkg zsír megfelel 10 dkg vajnak
  • 10 dkg vaj megfelel 12,5 dkg margarinnak
  • 8 dkg zsír megfelel 1 dl olajnak
A zsír zsírtartalma az 100%-os. A vajon és a margarinon pedig fel van tüntetve, hogy hány %- os, mert most már van olyan vaj is, ami csak 65% zsírtartalmú. A régi vajak 80 % zsírtartalommal rendelkeztek. Megnézed és át tudod számolni.

A poharas sütiknél:


  • 1 pohár az megfelel 2 dl,
  • 1 csésze az 2,5 dl,
  • 1 bögre pedig 2,5 dl
Kanál  esetén:

  • 1 púpozott  evőkanál só az 2 dkg felel meg,
  • 1 csapott evőkanál só az 1,5 dkg,
  • 1 teáskanál só 1 dkg,
  • 1 kávéskanál só 0.7 dkg
  • 1 késhegynyi só 0,4 dkg,
  • 1 púpozott evőkanál liszt az 2 dkg,
  • 1 csapott evőkanál liszt az 1,5 dkg,
  • 1 kávéskanál liszt az 0,3 dkg ( 3 g)
  • 1 evőkanál cukor az 3 dkg,
  • 1 csapott evőkanál cukor 2 dkg,
  • 1 kávéskanál cukor 0.4 dkg 
  • 1 evőkanál búzadara 2 dkg,
  • 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa az 1,5 dkg
  • 1 evőkanál zsír 2 dkg,
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika 0,5 dkg
A Gasztrotrend.hu oldalán bővebben olvashatsz ebben a témában.

2015. február 16., hétfő

A sütő hőmérséklet meghatározásai

Sütő fokozatai

Ha a receptben
mérsékelt tüzet írnak, az k.b. 180 Celsius fokos hőmérsékletet jelent.
Forró sütő általában 200 Celsius fokot, míg az
erős tűz 220-230 Celsius fokot.
Előmelegített sütő azt jelenti, hogy az ételt akkor tesszük be a sütőbe, amikor elérte a sütő a kívánt hőmérsékletet. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy 10 perccel korábban be kell kapcsolni a sütőt. A hő álló edényeket, úgy célszerű a forró sütőbe tenni, hogy a rácsot előmelegítés előtt kivesszük és az edénnyel tesszük vissza.

Ezeket azért írtam ide, mert azt a kérdést kaptam, hogy "mit jelent a forró sütő?"
Úgy gondoltam leírom, hátha másnak is segítségére lesz.


Gázsütő fokozatai


  1. fokozat 140 C fok
  2. fokozat 175 C fok
  3. fokozat 190 C fok
  4. fokozat 205 C fok
  5. fokozat 225 C fok
  6. fokozat 245 C fok
  7. fokozat 255 C fok
  8. fokozat 275 C fok
Zanussi gáztűzhely 8 fokozat
1 fokozat 155 fok
2 fokozat 173 fok
3 fokozat 192 fok
4 fokozat 210 fok
5 fokozat 229 fok
6 fokozat 248 fok
7 fokozat 266 fok
8 fokozat 285 fok
Fagor gáztűzhely 8 fokozat
1 fokozat 140 fok
2 fokozat 155 fok
3 fokozat 170 fok
4 fokozat 185 fok
5 fokozat 200 fok
6 fokozat 215 fok
7 fokozat 225 fok
8 fokozat 240 fok
Karancs gáztűzhely 8 fokozat
1 fokozat 160 fok
2 fokozat 180 fok
3 fokozat 200 fok
4 fokozat 220 fok
5 fokozat 240 fok
6 fokozat 260 fok
7 fokozat 280 fok
8 fokozat 300 fok

Jó sütést- főzést!

2015. február 14., szombat

Brokkoli krémleves recept

 Ez a krémleves egy laktató vitaminbomba, az unokáim kedvence. Nemcsak egészséges étel recept, de nagyon finom is. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gyorsan elkészíthető és még olcsó is.


Hozzávalók:

1/2 kg brokkoli,
1 nagy szem burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 kávéskanál só,
1/2 kávéskanál bors,
1/2 kávéskanál szerecsendió,
1/2 kávéskanál gyömbér
1/2 dl főzőtejszín

Levesbetétnek: gyöngy levesbetét, de pirított kenyérkocka is jó hozzá.
Brokkoli krémleves recepttel

Elkészítése:

A megmosott brokkolit rózsáira szedve beletesszük a fazékba, a vöröshagymát négybe vágjuk és 3-4 gerezd fokhagymával együtt hozzáadjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük és puhára főzzük, kb. úgy fél óra alatt. Amikor megfőtt bele tesszük a tejszínt is és összeturmixoljuk az egészet.
Díszíthetjük főtt brokkolival a tálalásnál és gyöngy levesbetétet kínálunk mellé.

Készíthetjük húsleves kockával is, akkor a só arányán kell változtatni. Ehhez a leveshez a rozmaringot is használhatjuk fűszerként.

Ezt a receptet a lányomtól lestem el. Ő készített brokkoli krémlevest, amikor ott jártunk náluk. Nem szerettem a brokkolit, de megkóstoltam és nagyon kellemesen csalódtam. Azóta nem csak az unokáim kedvence, hanem az enyém is.
 Brokkoli hatásai a szervezetre itt.