2016. október 31., hétfő

Brassói aprópecsenye

A hosszú hétvégén brassóit készítettem. Nagyon szeretjük. Ez a recept az első szakácskönyvemből való, Szakácskönyv fiataloknak Végh Júliától. Ez a könyv 1984-ben jelent meg. Sokat használtam a házasságunk elején, számos receptet azóta is így készítek el. Ezt a receptet 1948- ban Gróf Nándor a MÁV utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest- Brassó között haladó vonaton. Zsolnay Gábor szerint.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:
80 dkg szűzpecsenye,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 dkg zsír,
2 gerezd fokhagyma,
kis törött bors,
1 kávéskanál pirospaprika,
kis majoránna,
só,
15 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A sertés szűzpecsenyét vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, a hús fehéredéséig tovább sütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot. Erős tűzön kevergetve lepirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a péppé zúzott fokhagymát, a majoránnát. Külön edényben kisütjük a vékony csíkokra vágott szalonnát és elkeverjük a közben megpirult hússal. Ha szükséges utánaízesítünk. Kevés vizet öntünk alá. Ha elkészült, egészen rövid, tartalmas, barnás színű leve lesz. Sült burgonyával tálaljuk. 

U.I.: A szűzpecsenyét nem mindig sikerült beszereznem, ilyenkor sertéscomból készítettem, úgy is ugyanolyan finom.

2016. október 28., péntek

Variációk almás sütire

Az almás sütiknek itt az ideje...
Nagy sikert aratott a kevert almás süteményem. Nagyon sok hozzá szólás érkezett, sokan a cukor mennyiségét sokallták. A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, attól függően, hogy az alma milyen édes, tehát a cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. Most megosztom néhány kedves hozzászóló receptjét is. Nagyon szépen köszönöm a recepteket! Lehet válogatni, kinek- kinek ízlése szerint...
Az én receptem itt található.
Almás kevert süti

 Harmat Edit kedves olvasó receptje:

"5 db alma reszelve,
1 bögre cukor, 
3 db tojás,
3/4 bögre étolaj, 
2 kávéskanál fahéj,
1.1/2 bögre liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
Ezeket keverjük össze, és lehet sütni. 170-180. fokon, 35-40 percig. Nagyon szépen köszönöm a vissza jelzéseket. Jó étvágyat hozzá."

Marika Ámanné így sütötte...

"Ez nagyon jó ! Az előbb vettem ki a sütőből. Annyi különbséggel,hogy 
30-40 dkg alma,
30 dkg liszt,
3 tojás,
30 dkg cukor, 
többi ugyan az,csak zsiradék nélkül."

Irén Bartalisné Bábler véleménye:

"Én már évek óta sütöm, nem egészen ezt a verziót, de a 40 dkg cukrot ehhez a mennyiséghez soknak tartom.Az én receptem:
 1 kg reszelt alma(nettó)
30 dkg liszt,
 30 dkg cukor,
3 egész tojás,
1 kávéskanál fahéj,
2 csomag sütőpor, 
20 dkg darált dió,(én szoktam rumba áztatott mazsolát és 1-2 kanál rumot is) és a tetejére csokimázt ! Évek óta a család kedvence!"

2016. október 8., szombat

Almarózsa

Almából akartam valami finomat készíteni. Régóta nézegettem mások almarózsáit, úgy gondoltam, hogy én is megpróbálom.
 Nem kell hozzá sok minden, és az eredmény azon kívül, hogy nagyon finom, mutatós is. Ráadásul félóra alatt megvan.
Almarózsa


Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta,
3 db alma,
3 evőkanál cukor,
2 teáskanál fahéj,
0.5 citrom,
2 evőkanál baracklekvár,
1 evőkanál víz

Elkészítése:
Almakiszúró segítségével kiszedjük a magházat az almából, majd ketté vágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az almaszeleteket meglocsoljuk fél citrom levével, majd annyi vizet öntönk rá, hogy éppen csak ellepje az almákat. Ízesítjük 3 evőkanál cukorral és két evőkanál fahéjjal. Mikróban 3 percig főzzük. Leszűrjük, vigyázva arra, hogy ne törjenek szét, de meg is puhuljanak egy kicsit.
Két evőkanál sárgabarack lekvárhoz adunk egy evőkanál vizet, ezt egy percre a mikróba tesszük, kivéve jól elkeverjük, ezzel kenjük meg a tésztát.
A tésztát vékonyra nyújtjuk. A téglalap alakú vékony tésztát hat hosszú csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük a lekvárral, majd a szelet almákat ráhelyezzük szorosan egymásmellé a tésztára, úgy, hogy egy kicsit lelógjanak a tésztáról, meghintjük fahéjjal, majd ráhajtjuk a tészta alsó felét. Az egészet óvatosan feltekerjük, majd szilikonos muffin formába helyezzük. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha megsült kiszedjük és meghintjük porcukorral.

U.I.:
Az alma főzésére kell nagyon figyelni, mert ha nem főtt meg törik, ha túl főtt szintén törik.

2016. október 2., vasárnap

Finom diós szelet

Itt az ősz, érik a dió, Szezonja van a dióval készített sütik készítésének. Ma egy habos-, diós-, vaníliás kevert süteményt sütöttem. Nagyon finom lett!
Finom diós szelet

A tésztához:
30 dkg cukor,
4 egész tojás,
10 evőkanál víz,
10 dkg darált dió,
20 dkg liszt,
fél csomag sütőpor

A krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor,
1/2 liter tej,
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
kevés rum,
5 dkg darált dió,

Mázhoz:
35 dkg cukor,
5 tojásfehérje,
párcsepp citromlé

Díszítéshez:
tortadara

Elkészítése:

A cukrot a tojássárgákkal és a vízzel habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a habos krémhez, beletesszük a diót is és átkeverjük. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük,  Forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Amíg sül a tészta elkészítjük a pudingot. Kevés tejbe simára keverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk és beleöntjük a masszát és keményre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot. Majd a kihűlt masszával és a dióval is jól kikeverjük. Ezt a krémet kenjük a kihűlt tésztára.
A mázhoz a cukrot és a tojásfehérjéket pár csepp citromlével gőz felett habosra verjük. Ez kerül a tetejére, tortadarával díszíthetjük. Én ezt kihagytam.