2015. április 15., szerda

Káposztás hajtóka

A nagyanyám receptje, régen nagyon sokszor készített nekünk és mi nagyon imádtuk, hogy olyan ropogós és jó káposztás...
Nagyon hosszú idő után ismét rátaláltam és elkészítettem.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
15 dkg zsír, (házi)
1 csomag sütőpor,
2 tojás,
2 dl tejföl,
2 kávés kanál só,
2 dl tej, (vagy víz is jó)

Töltelékhez:

1 kisebb fej káposzta,
só, bors

A tetejét megkenni 1 tojás
Káposztás hajtóka

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval,  majd a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, ha elég morzsalékos akkor jó.
Ezután kerül bele a két tojás, a tejföl és a tej, annyi tejet teszünk hozzá, hogy  jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk. Vékonyra kisodorjuk, a sült káposztát rátesszük, majd középen elfelezzük, felhajtjuk középig a két ellentétes oldaláról, majd a felezővonalon elvágjuk a tésztát. Kicsit megnyomkodjuk, megnyújtjuk a rudakat és srégen elvagdossuk. Zsiradékkal kikent, lisztezett nagy tepsibe rakjuk, a másik cipóval is így teszünk. Felvert tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük.

A töltelékhez a káposztát lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk egy fél órát. A levéből kinyomkodott káposztát kevés zsíron megsütjük, borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni.

Nekem egy kicsit vastag lett a tésztája, vékonyabbra kellett volna sodorni, ez most így sikerült, de az íze az a helyén volt!

2015. április 14., kedd

Túrógombóc

Nagyon finom túrós recept.Könnyen és egyszerűen elkészíthető  egészséges étel, mert a túró a máj regenerálódásához szükséges aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza, segíti a méregtelenítést. Gazdag kalcium forrás, amelyből a kalcium felszívódása ideális, ezért csontritkulásban szenvedőknek is ajánlott.

 Hozzávalók:

1/2 kg túró,
2 tojás,
2 evőkanál liszt,
10 dkg búzadara,
kevés citromlé,
vaníliás cukor,
10 dkg zsemlyemorzsa,
kevés olaj,
A tetejére tejföl, porcukor.
Túrógombóc 

Elkészítése:

A tojást szétválasztjuk, a fehérjéket habosra verjük, majd hozzákeverjük a sárgákat is. A túróhoz adjuk a tojásokat és a lisztet, meg a búzadarát is. Ízesítjük citromlével és vaníliás cukorral, összegyúrjuk és kis gombócokat formázunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük a gombócokat.
Akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére.
Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlyemorzsát, teszünk hozzá 2 evőkanál cukrot, a főzővízből adunk hozzá 1 evőkanállal, jól elkeverjük és ebbe szedjük ki a gombócokat. Megrázogatjuk, hogy mindenhol érje a morzsa a gombóckákat, tálalóedénybe szedjük és vaníliás cukorral ízesített, meglangyosított tejföllel meglocsolva kínáljuk. Aki szereti, az porcukorral is meghintheti.

Jó étvágyat hozzá!

2015. április 13., hétfő

Fűszeres sült tarja

Nagyon ízletes, ünnepi fogásnak is megállja a helyét. A fűszeres tarja sütőben sütve igazán fenséges ízélményt nyújt, a füstölt házi szalonna mindezt megkoronázza, szalma burgonyával és paradicsommal tálalva.

Hozzávalók:

60 dkg tarja,
só, bors, mustár ízlés szerint,
4 gerezd fokhagyma,
Univer ketchup, (E-szám mentes)
olaj a sütéshez.
10-15 dkg füstölt házi szalonna

Elkészítése:

A tarját szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az összetört fokhagymával, megkenjük mustárral és egy kevés olajjal. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap lisztbe forgatjuk a szeleteket, majd egy kiolajozott tepsibe rakjuk, megöntözzük olajjal, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük fóliával és forró sütőben sütjük, Időnként meglocsoljuk a húst a forró olajjal. Kb. 3/4 órai sütés után levesszük a fóliát róla, megkenjük ketchuppel, ismét meglocsoljuk olajjal és megpirítjuk.  Kb. 1/4 óra míg megpirul.

Közben meg sütjük a serpenyőben a szalonnát. A húst kiszedjük és a szalonnát a tetejére rakjuk.
Amikor elkészült én szalma krumplival és szeletelt paradicsommal tálaltam.

2015. április 11., szombat

Hortobágyi húsos palacsinta

 Annyi maradék pörköltem volt, hogy egy embernek sok, kettőnek kevés lett volna. Így aztán egy varázslatos fogást a hortobágyi húsos palacsintát készítettem belőle.

Hozzávalók: ( 2 személyre)

pörkölt maradék,
2 dl tejföl,
6 db palacsinta,
ételrecept-maradékból
Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítése:

A pörköltből kiszedtem a húst, a szaftjához adtam 1 dl tejfölt és ezt összeforraltam. Ebből a szaftból tettem egy kicsit a húshoz és összeturmixoltam, kenhető állagú masszát kaptam, amit elosztottam a hat palacsintára, majd mindegyik oldalát behajtottam, így négyszögletes palacsintát kaptam, ezeket beletettem egy sütőtálba. A tejfölös szaftot ráöntöttem a palacsintákra, majd még meglocsoltam 1 dl tejföllel. Forró sütőben átmelegítettem a palacsintákat és azonnal tálaltam. Kettőnknek bőségesen elég volt vacsorára.
Készítettem már csirkéből, disznóhúsból is. Mindegyik finom.



2015. április 8., szerda

Diós tekercs

Piskótatekercs diós krémmel töltve, nagyon régi receptem, a gyűjteményem elejéről. Egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, viszont annál finomabb.

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás,
5 evőkanál cukor,
5 evőkanál liszt,

A krémhez:
8 evőkanál porcukor,
5 evőkanál tej,
12 dkg darált dió,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,

Hinteni:
darált dió
Diós tekercs

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjéit szétválasztjuk a sárgájától. Először a tojásfehérjét verjük fel habnak, majd a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, ezután kerül bele a liszt. Aztán óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék habját, úgy hogy ne törjön meg a hab.
Beleöntjük zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen elsimítjuk. Forró sütőben sütjük. A piskótát tíz percig nem szabad megnézni, mert akkor összeesik! Kb. 15 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizhetjük.
A megsült piskótát kiborítjuk egy tiszta konyharuhára és azonnal feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot elkeverjük a tejben és felforraljuk, beletesszük a darált diót és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, habosra keverjük a vajat a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadjuk a diót is.

Kicsomagoljuk a piskótát, megkenjük a krémmel, hagyunk egy kis krémet a tetejére.
Feltekerjük és a tetejét is megkenjük vékonyan a krémmel, majd darált dióval megszórjuk.
Egy órára hűtőbe tesszük, majd utána srégen szeleteljük.

Mindent szeretek, ami diós ezért aztán nagyon sok diós receptem van.

2015. április 6., hétfő

Baconos csirkemell őzgerincben

A csirkemellkockák, sajt és baconszalonna kombinációja mennyei ízharmóniát alkot. Húsvéti menünk főfogása. Már az illata is étvágygerjesztő volt...
Ez a receptem megvan valahol egy fecnin.., de nem találtam meg, ezért a netten néztem körül és a Barbi konyhájából  készítettem el. Ő csirkés alagút néven tette közzé. Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók:

3 nagyobb csirkemell filé,
3 csapott evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
2 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld, vagy 1 púpozott evőkanál szárított petrezselyem,
3 jó marék reszelt trappista sajt,
só, bors,
Annyit változtattam,hogy én tettem még bele piros pritaminpaprikát is.
Ételrecept-sültek
Baconos csirkemell őzgerincben

Elkészítése:

Az őzgerincformát kibéleljük baconnel. Mégpedig úgy, hogy a szelet hol az egyik, hol a másik szélén lógjon ki és legyen a szeleteken átfedés. A forma két végét se felejtsük ki.
A csirkemelleket apróra felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
A tojásokat villával kicsit felverjük, sózzuk, belekeverjük a tejfölt, a lisztet és a petrezselyemzöldet , a felkockázott paprikát, valamint egy marék sajtot is.
Végezetül beleforgatjuk a csirkehúst is.
A baconnel kibélelt formába jön először egy marék sajt, szépen eloszlatva, erre kerül a csirkés masszánk, majd a maradék sajt kerül a tetejére. Erre gondosan ráhajtogatjuk a lelógó szalonnát. Ahol marad rés azt kipótoljuk baconnel.
Forró sütőben sütjük, a biztonság kedvéért egy tepsibe helyezzük, ha kifolyna a leve, legyen mi felfogja. (Nekem nem folyt ki semmi.)
Szép pirosra sütjük kb. 1 óra alatt. Amikor szép piros a teteje, akkor kivesszük,óvatosan  kiborítjuk egy tepsibe és megpirítjuk a másik oldalát is.
Fenséges ízkombináció, alig vártuk hogy kész legyen!
Rizzsel és felkockázott zöldségsalátával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!

2015. április 4., szombat

Sajtos perec

A szalagárés, sajtos perec ropogós és mégis omlós aprósütemény, csak úgy eteti magát...
Húsvétkor erre a finomságra esett a választásom.

Hozzávalók:

1 ráma margarin,
2 dl tejföl,
1 tojás,
15 dkg sajt,
50 dkg liszt,
1 csomag szalagáré,
2 kávés kanál só
Sós sütemények-sajtos
Sajtos perec

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval és a szalagáréval, majd elmorzsoljuk a margarint a liszttel. Ezután mehet bele a tojássárgája és a tejföl, valamint 10 dkg sajt. Jól összedolgozzuk, majd egy órát hideg helyen pihentetjük. Ezután fél centiméter vékonyra kinyújtjuk és pereckiszúróval kiszaggatjuk a pereceket.
A tojásfehérjét villával felverjük habnak és ezzel megkenjük a pereceket, majd  belemártjuk a sajtba, így a sajt ráragad a tésztára. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztával ugyan így járunk el.

Nálunk mindig nagy sikere van, az egyik legjobb receptem.


2015. április 2., csütörtök

Itt a húsvét, s jön a nyuszi.


Repül hozzátok egy nagy puszi.
Ölelésem legyen veletek.
Boldog és Áldott húsvétot kívánok mindenkinek!




Lányoknak sok locsolót, fiúknak sok piros tojást!

2015. április 1., szerda

Tojásfestékek a konyhánkból


       A tojásokat mindig mossuk meg és zsírtalanítsuk festés előtt csak akkor fogja be egyenletesen a festék.
  • Pirosas, barna színt érünk el, ha a vöröshagyma héjában főzzük meg a tojásokat, minél tovább áll a lében annál sötétebb lesz a színük a tojásoknak. Annyi hideg vízbe beáztatott hagymahéjra rakjuk a tojásokat, hogy a lé lepje el az egészet és úgy főzzük meg. Ha hideg vízbe tesszük a tojásokat akkor nem reped meg a héja. A forrástól számított 10 perc főzés elég, minél tovább  hagyjuk a lében, annál sötétebbek lesznek a színek.
  • Piros színt kapunk, ha lila hagyma héját használunk.
  • Barna színt érhetünk el, ha fekete kávéba, vagy erős teába tesszük a tojásokat, hagyjuk benne állni.
  • Sárga színt eredményez, ha sárgarépát, narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük és ebbe a lébe rakjuk a tojásokat. A kurkuma fűszer is megfelelő erre a célra, gyönyörű sárga színt eredményez a használata. Minél tovább áll benne a tojás annál intenzívebb lesz a színe.
  • Vörös színt eredményez, ha fél liter céklalébe teszünk 2 evőkanálnyi ecetet és ezt negyed óráig főzzük és ebbe áztatjuk a tojásokat. Minél tovább hagyjuk a lében annál sötétebb színt kapunk, ha rögtön kivesszük akkor rózsaszínű tojásaink lesznek.
  • Zöld színt valamilyen zöld növénnyel, mint például a spenót érhetünk el. Fél órán keresztül főzzük a növényt, annyi vízben, ami épp hogy csak ellepi, majd ebbe a lében festhetjük a tojásainkat.
  • Kék színt, pedig vörös káposzta főzetével érhetünk el. Egy nappal előbb kell megfőzni az összevagdalt káposztát, annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, félóra főzés itt is elég. A tojásokat kékre fogja festeni másnap. A bodzabogyó és az áfonya is kékre festi a tojást.
A festékből óvatosan kivéve papíron szárítsuk meg a tojásokat, majd egy puha ruha segítségével egyenletesen kenjük át disznózsírral. Szép fényes és vegyszer mentes színes tojásokat kapunk.



2015. március 29., vasárnap

Pucok túrás recept

Ez a kávés-rumos sütemény a férjem kedvence. Mennyei krémes süti.

 Hozzávalók:

A piskótához:

8 tojás,
8 evőkanál cukor,
8 evőkanál liszt

Krémhez:

5 dl tej,
8 evőkanál búzadara,
20 dkg vaj,
2 evőkanál kakaópor,
1 csomag vaníliás cukor,
30 dkg porcukor

Locsoláshoz:

2 csésze feketekávé,
2 evőkanál rum

Szórni:

barna tortadara
Édes sütemények-krémes süti

Elkészítése:

A nyolc tojás sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, majd a tojás fehérjéket felverjük kemény habbá és óvatosan belekeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és forró sütőben megsütjük. 10 percig nem szabad megnézni, mert akkor összeesik a piskóta.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tésztánk. Amikor megsült, kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk és a búzadarát belefőzzük, ezt is hagyjuk kihűlni.
A vajat a porcukorral a kakaóval és a vaníliával habosra keverjük, majd a kihűlt darakrémet kanalanként hozzákeverjük.
A kihűlt piskótát felkockázzuk. Egy tálba rakunk egy sor piskótát ezt meglocsoljuk a rumos kávéval, majd egy sor krémet teszünk rá. A teteje piskóta lesz. Letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. Másnap kiborítjuk a tálból és megkenjük a maradék krémmel, tortadarával, vagy reszelt csokoládéval szórjuk meg.

A pucok nem a süti része, csak a kép kedvéért tettem a süti mögé...

2015. március 17., kedd

2015. március 15., vasárnap

Méteres kalács

Nagyon finom és kiadós puncskrémes sütemény. Vendégvárónak ajánlom :)

Hozzávalók:

4 egész tojás,
26 dkg cukor,
1 dl étolaj,
1 dl meleg víz,
26 dkg liszt,
1 csomag sütőpor
+
2 evőkanál kakaó,
2 evőkanál meleg víz,
1 evőkanál olaj

Krémhez:

20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
4 evőkanál rum,
4 dl tej,
1 csomag puncspudingpor

Máz:
7 evőkanál kakaó,
7 evőkanál porcukor,
5 evőkanál víz,
7 dkg vaj
Édes sütemények-krémes süti
Méteres kalács

Elkészítése:

A négy tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadunk 1 dl olajat és 1 dl meleg vizet. Ezután tesszük bele a sütőporral elkevert lisztet. Végül a 4 tojás habját is lazán beleforgatjuk. A masszát két részre osztjuk. Felét kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük, a másik felébe keverünk még 2 evőkanál kakaót és meleg vizet, valamint 1 evőkanálnyi étolajat.  Ezt a masszát is egy kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük. Együtt megsütjük mind a kettőt.
Előmelegített sütőbe tesszük a formákat és sütjük. Én 10 percig sütöttem teljes lángon, majd még 30 percig takaréklángon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, amikor a tűre nem ragad rá a tészta, akkor jó és kivehetjük a sütőből.
A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot készítünk és kihűtjük.
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, ízesítjük a rummal, majd a kihűlt pudingot kanalanként hozzákeverjük.
Amikor a tésztánk is kihűlt felszeleteljük az őzgerinc bordáinak megfelelően, egy borda egy szelet.
Ezután következik az összeragasztása: 1 szelet sárga tészta, puncskrém, majd egy szelet barna tészta. Két rúd lesz belőle. A krémmel elsimítottam az egyenetlenségeket, majd ráöntöttem a csokimázat.

A mázhoz a kakaót összekevertem porcukorral, vizet öntöttem rá és felfőztem. Amikor a tűzről levettem akkor kevertem bele a vajat. A tésztára sűrű állapotban öntöttem. Hűtőbe tettem.
Tálaláshoz, a rudakat ferdén felszeleteljük, így adja ki a mintát.

U.I::

Amikor megszereztem ezt a receptet egy kicsit félreértettem az összeállítását. Akkor én a két tésztát vágtam ferdén ketté. Egy sárga tészta csíkra kentem a krémet, erre raktam a barna tésztát a maradék tésztákat is így ragasztottam össze a krémmel. Ezt öntöttem le a csokimázzal, és a bordák mentén szeleteltem. Sokkal egyszerűbb megoldás... azóta is van hogy így csinálom.

Jó étvágyat hozzá!

2015. március 14., szombat

Túrógombóc recept

Gyorsan elkészíthető a vaníliás túrógombóc ebédre, vacsorára. Könnyű és finom!

Hozzávalók:

50 dkg túró,
10 dkg búzadara,
2 evőkanál liszt,
2 egész tojás,
kevés citromlé, (vagy citrom reszelt héja)
1 csomag vaníliás cukor,

10 dkg morzsa,
2 evőkanál cukor,
1 evőkanál zsír, vagy olaj

Tálaláshoz:
tejföl,
porcukor,
1 csomag vaníliás cukor
Ételrecept-tészták
Túrógombóc 

Elkészítése:

A túrót összekeverjük a tojások sárgájával és a többi hozzávalóval, a tojásfehérjét felverjük habnak és belekeverjük a túróba. Ezután gombócokat formázunk és sós vízben kifőzzük őket, akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére a gombócok. Szűrőkanállal kiszedjük az előre elkészített pirított morzsára és megrázogatjuk benne, hogy mindenhol érje a gombócot a morzsa. Kiszedjük a tálalóedénybe.

A morzsát a zsiradékon megpirítjuk, 2 evőkanál cukrot adunk hozzá, és amikor megpirult 2 evőkanál tésztalevet öntünk rá. Jól elkeverjük és jöhetnek bele a gombóckák.
A tejfölt meglangyosítjuk és vaníliás cukrot is adunk hozzá. Ez kerül a gombóckákra, porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat hozzá! 

2015. március 9., hétfő

Csiga ropogós

Isteni finom vendégváró sajtos sütemény! Nagy előnye, hogy akkor készítjük el, amikor van időnk és lefagyasztjuk. Ha jönnek a vendégek, csak elővesszük és megsütjük. Nekem mindig van a fagyasztómba egy adag... A családom imádja.

Hozzávalók:

25 dkg liszt,
13 dkg margarin,
1 dl tej,
1 mokkáskanál só,
1/2 csomag sütőpor

Töltelék:

12 dkg margarin,
15 dkg sajt,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál pirospaprika
Sós sütemények-sajtos
Csiga ropogós

Elkészítése:

A lisztet és a többi hozzávalót összegyúrjuk, 3 cipót formázunk belőle.
A cipókat külön- külön kinyújtjuk vékony és hosszú tésztává.
A töltelékhez valókat is összedolgozzuk, majd a kinyújtott tésztákra kenjük. Szorosan feltekerjük és fóliába göngyöljük, ezután a három rudat legalább egy napra fagyasztóba tesszük. Másnap a fóliából kibontva fél centiméter vastag szeletekre vagdaljuk. A csigákat lapjukkal sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük és forró sütőben (200 fokon) megsütjük.

Fagyasztóban eláll, kivételkor csak sütni kell.

2015. március 3., kedd

Paradicsomleves házi reszelt tésztával

Télen nálunk sokszor készül paradicsomleves, mert vitamindús és egyszerű az elkészítése. Ősszel mindig főzünk be paradicsomot télire. Ilyenkor csak elővesszük és készülhet is a paradicsomos finomság.

Hozzávalók:

1/2 l házi paradicsomlé, (vagy 140 g sűrített paradicsom),
1/2 l víz, (vagy 1 l víz, ha sűrítményt használunk),
2-3 evőkanál cukor (ki milyen édesen szereti),
1 kiskanál só,
1 közepes fej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
petrezselyem zöld,
bazsalikom

Reszelt tésztához:

1 tojás,
csipetnyi só,
3 fél marék liszt
Ételrecept-levesek
Paradicsomleves

Elkészítése:

Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük a paradicsomlével és a vízzel. Beletesszük a megpucolt vöröshagymát egészben, nyáron egy egész csokor petrezselyemzöldet is belefőzők, most szárított petrezselyem zöldet raktam bele és bazsalikomot. 30 percig főzőm, majd belefőzőm a reszeltet is. A hagymát eltávolítom a levesből és úgy tálalom.
A reszelt tészta pedig úgy készül, hogy az anyagokat összegyúrom, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelem, egy kicsit lisztezem, hogy ne ragadjon össze, és mehet is a levesbe.
Régen, menzákon betűtésztával tálalták és mi gyerekek nagyon szerettük.

2015. március 1., vasárnap

Sült tepsis krumpli gombával és baconnel megszórva

A tepsis krumplinak ezer változata létezik. Ez a gombával kombinált változat nem a megszokott kategória. Igen ízletes! A bacon pedig megkoronázza mindezt.

Hozzávalók:

1 kg burgonya,
30 dkg gomba, ( csiperkét használtam)
15 dkg bacon szalonna,
só, bors ízlés szerint

Öntethez:

2 dl tejszín,
1 dl tej,
2-3 gerezd összezúzott fokhagyma,
só, bors, vegeta ízlés szerint
Ételrecept-sültek
Tepsis krumpli gombával és baconnel

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, megmossuk és vékony karikákra szeljük. A gombát is megpucoljuk, megmossuk és elszeleteljük. A bacon szalonnát is felaprítjuk.
Egy tepsibe, vagy jénaitálba legyezőszerűen lerakjuk a krumpli szeleteket, majd erre szórunk gomba szeleteket és megsózzuk, borsozzuk. Ezután ismét legyezőszerűen rakunk rá krumplit, majd ismét a gombát, ezt ismét sózzuk, borsozzuk. Amikor mindet beleraktuk, akkor megszórjuk a baconszalonna darabkákkal.
Ezt leöntjük az öntettel, amit úgy készítünk, hogy a tejszínt és a tejet összekeverjük, majd ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és vegetát is tehetünk bele.
Lefedjük alufóliával és sütőbe tesszük. Egy órát sütjük így, majd levesszük a fóliát és még pirítjuk 1/2 óráig.
  Nagyon finom egytálétel.

2015. február 28., szombat

Gumi torta fekete szederrel

Ez a gumi sütemény receptje, amihez egy kicsit hozzátettem. Gyümölccsel kombináltam. Ezt a süteményt, ajánlom minden kopásos betegségben szenvedőnek. Nem kell sütni!

Hozzávalók: 

1 csomag zselatin (20 g),
3 dl víz,
6 egész tojás,
2 csomag vaníliás cukor,
12 evőkanál porcukor,
2 evőkanál kakaó,
1 pohár tejföl (2 dl),
1 csomag piros színű gyümölcskocsonya,
10 dkg gyümölcs, (én szederrel készítettem)
Torták-Gumi sütemény
Gumi torta szederrel

Elkészítése:

A 3 dl langyos vízbe tesszük a zselatint, majd melegítjük és közben keverjük oldódásig, forrnia nem szabad. Kihűtjük és három részre osztjuk.

  1. 3 egész tojást habosra keverünk 4 evőkanál porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, hozzáadunk egy rész zselatint, Kivajazott tortaformába öntjük és dermedésig hűtőbe tesszük. A  hideg vajjal alaposan megkentem a tortaformát az összeeresztéseknél, hogy ne tudjon kifolyni a masszánk.
  2. 3 egész tojást habosra keverünk 4 evőkanál porcukorral és 2 evőkanál kakaóval, ehhez adjuk a 2. rész zselatint. Akkor öntjük a tortaformába, amikor az első adagunk, már megdermedt. Hűtőbe tesszük.
  3. 1 pohár tejfölt elkeverünk 4 evőkanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a 3. rész zselatint. Akkor öntjük a tortaformába, amikor az előző rész már megdermedt. Hűtőbe tesszük.
  4. 1 adag gyümölcs kocsonyát készítünk a leírása szerint. Amikor megdermedt a tortaformánkban a tejfölös réteg is, akkor kivesszük és kirakjuk gyümölccsel, majd erre öntjük a gyümölcskocsonyát. Ismételten hűtőbe tesszük. 
Amikor már megdermedt, akkor óvatosan levesszük a tortaformát és már kínálhatjuk is a gyümölcsös finomságot.

2015. február 27., péntek

Gánica (dödölle)

Nagyanyáink étele ez a krumplis finomság. Főtt, sült krumplis tészta sült vöröshagymával és tejfellel.
Nagyon finom, egyszerű és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

3-5 nagy szem burgonya,
Kb. fél kg liszt, ( nem mértem, annyit tettem hozzá, amit a krumpli fel vett)
só,
2 nagy fej vöröshagyma,
2-4 dl tejföl,
Ételrecept-tészta tejföllel
Gánica (dödölle)
Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, felszeljük, sós vízben megfőzzük, annyi vízben, hogy éppen ellepje.
Amikor, megfőtt, akkor (én egy kis levet öntöttem le róla, van aki nem önt le róla semmit) krumplinyomóval összetörjük.
Ezután az összetört krumplit feltesszük a tűzre és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz és erőnket összeszedve fakanállal keverjük, beledolgozzuk a lisztet, ez a művelet egy kicsit nehéz. Jó kemény tésztát kapunk.
Amíg a krumpli fől, addig megpucoljuk a hagymát és felkockázzuk. Bő zsíron üvegesre dinszteljük.
Itt jön az én egyedi készítési módszerem, Nem sütőben sütőm, hanem serpenyőben, forró olajban. Kanalanként, teszem a forró olajba, de úgy, hogy a kanalat belemártom a hagymába és hagymásan szedem ki a tésztát és teszem az olajba és a tetejére is teszek a hagymából, ezt sütöm meg, amikor az egyik fele megsült, megfordítom és sütöm a másik felét, amikor megpirult, akkor kiszedem egy tálba, Ezt addig ismétlem amíg van tésztám. Ha marad a hagymából, akkor azt a tetejére öntöm és tejföllel kínálom.
Van aki, a hagymához őrölt pirospaprikát is tesz, tepsibe kanalazza a tésztát és a tetejére kerül a paprikás hagyma. Sütőben süti ropogósra. Ahány ház, annyi szokás...

Tojásos nokedli

Hamarosan itt a tavasz a tojásos nokedli szezonja, olcsó, gyorsan elkészíthető és ropogós, friss fejes salátával tálalva feltölti a szervezetünk vitaminnal.

Hozzávalók:

1/2 kg liszt,
2 tojás,
só ízlés szerint ( én 1 csapott kiskanál sót tettem bele),
Kb. 2 dl víz
7 tojás,
kevés olaj,
Ételrecept-tészták-tojásos
Tojásos nokedli

Elkészítése:

A lisztet a 2 tojással, sóval és vízzel kikeverjük, Annyi vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl kemény, de folyós sem a tészta.
Egy fazékban vizet forralunk, és amikor forr, akkor beleszaggatjuk nokedliszaggatóval. Majd amikor feljön a nokedli a víz tetejére, akkor kiszedjük szűrőkanállal. Előre odakészítünk egy lábast, amibe egy kis olajat öntünk, erre szedjük ki a nokedlit és ráöntjük az előre felvert 7 tojást, amit szintén sózunk. Rásütjük a tojásokat és friss salátával tálaljuk.
Még finomabbá tehetjük, ha szalonnát sütünk alá és erre szedjük rá a nokedlit. 

2015. február 23., hétfő

Currys csirkemell pitával (indiai)

Ezt az indiai currys csirkemellet a kisebbik lányom készítette el először és annyira ízlett, hogy azóta én is többször készítettem. Ráadásul a kurkuma, a gyömbér és fahéj fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén képződését, koleszterinszint csökkentő hatású és még számos egyéb egészségünkre ható jó tulajdonsággal bírnak.
Hozzávalók:

2 egész csirkemell felkockázva,
1 egész, vagy 1-2 teáskanál fahéj,
5-6 db szegfűszeg,
5-6 kardamon mag,
2 fej vöröshagyma,
2 teás kanál gyömbér,
3-6 gerezd fokhagyma,
2 teáskanál kurkuma,
1 teáskanál őrölt koriander,
2 teáskanál kömény,
1-2 teáskanál csili,
2-3 db paradicsom, vagy 1 doboz paradicsom püré,
csipetnyi só

Purihoz: (indiai puffasztott kenyér)

1 csésze liszt, ( 2,5 dl)
1 teáskanál só,
1 teáskanál olaj,
1-2 teáskanál fűszerkömény,
1/2 csésze víz,

A sütéshez:
olaj
Ételrecept-húsos-fűszeres
Currys csirkemell pitával

Elkészítése:

Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget és kardamon magot. Addig pirítjuk, míg nem jön az illata, folyton keverjük, hogy le ne égjen. Az előre lereszelt hagymát belerakjuk a fűszeres olajba, tovább pirítjuk, amikor már a hagyma barna, akkor öntünk alá egy kis vizet, hogy a hagyma le ne égjen. Ezután fűszerezzük, ( nem kaptam kardamon magot ezért én 1 teáskanál cukrot tettem bele, mert a kardamon édeskés ízű, de ezt csak akkor már amikor a többi fűszert tettem bele). Tehát belekerül a gyömbér, a zúzott fokhagyma, kurkuma, koriander, kömény és a csili, összepirítjuk.
Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor azt előtte 10 percig kell főzni és úgy tesszük a fűszeres hagymához, vagy ha paradicsompürét használunk, azt mindjárt rakhatjuk a fűszerek után. Csak ezután kerül bele a hús kockákra vágva.Kis vizet teszünk alá és megfőzzük. Sűrű sárgás-barnás szaftot kell kapni a végére.

Puri elkészítése:

A hozzávalókból jól gyúrható tésztát kapunk, olajos kézzel átgyúrjuk, 15 percig pihentetjük.
Utána 8 részre osztjuk és olajos kézzel átgyúrjuk, majd kinyújtjuk egyesével kör alakúra.
Forró olajban egyesével sütjük, folyamatosan lenyomkodjuk, megfordítjuk, nyomkodjuk. Gyorsan sül. Aranybarnára sütjük.


Halrudak krumplipürével

Heti rendszerességgel ajánlatos halat fogyasztanunk, ez egy gyors és egyszerű módja, hogy eleget tegyünk az ajánlásnak. 30 perc alatt kész az ebédünk, vagy a vacsoránk és még egészséges is.

Hozzávalók: ( 2 személyre)

1 csomag 250 g.-os gyorsfagyasztott, panírozott halrudak,
olaj a sütéshez

A püréhez: 
1/2 kg burgonya,
diónyi vaj,
kevés tej
Ételrecept-halas
Halrudak krumplipürével

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben, beletesszük a rudacskákat és sütjük, megforgatjuk, hogy a másik oldala is átsüljön. 6-8 perc alatt készre sütjük.

A krumplipüréhez a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük.
Amikor megfőtt leszűrjük a levét. A leszűrt krumplihoz adunk diónyi vajat, egy kis tejet és habverővel kikeverjük. 20-30 perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is. Majonézt is kínálhatunk mellé.

Finom, egyszerű és könnyű ebéd vagy vacsora.


2015. február 21., szombat

Diós barackmag recept

Nagyon finom! Régi falusi lakodalmak sütije. A ropogós sült diós tészta a rumos, vaníliás diós krémmel isteni ízharmóniát eredményez. Lagziba voltam, és ott kóstoltam meg először, azonnal beleszerettem és már a recepttel együtt jöttem haza. Azóta is többször elkészítettem, imádom!

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
11 dkg darált dió,
1 evőkanál kakaó

Krémbe:

10 dkg vaj,
1 egész tojás,
10 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 evőkanál rum, vagy rumaroma
10 dkg darált dió,
1 dl tej

Forgatáshoz:
4 evőkanál porcukor,
1 evőkanál kakaó
Édes sütemények-diós, vaníliás
Diós barackmag 

Elkészítése:

Elindítom a sütőt és a poranyagokat egy tálban összekeverem, majd hozzá adom a puha vajat és jól összedolgozom. Elég sokáig kell vele dolgozni, ezért én, hogy könnyebb legyen teszek bele 1 evőkanálnyi tejet is. Így azt érem el, hogy sokkal könnyebben összeáll a tészta. Amikor egyben van a tésztánk, akkor a kis dióformákat megtöltögetem, jól belenyomkodom és a forma peremét letörlöm, hogy egyformák  legyenek a tésztadarabok.
Forró sütőben (200 C' fokon) 10 perc alatt megsütőm. Mikor kezd barnulni, akkor jó. Kiveszem és még forrón kiszedem a formából, mégpedig úgy, hogy edényfogó kesztyűvel megfogom a forma nyelét és egy határozott mozdulattal odaütöm a végét a deszkának. Egyből ki is csúszik a kis dió. Ezután újból töltöm a formákat és ismét 10 perc alatt megsütöm a következő adagot, ezt addig csinálom, amíg van anyagom.
Közben van annyi időm, hogy az egy dl tejet felforralom és a 10 dkg diót felfőzőm benne.
A többi krémhez valókat belerakom az edénybe és habosra keverem. Amikor kihűlt a dió, akkor keverem a krémhez.
A kis diókat beleforgatom a kakaós porcukorba és a diós krémmel kettőt összeragasztok. Az eredmény magáért beszél. Mennyei az illata és fantasztikus az íze!

2015. február 19., csütörtök

Kacsa pecsenye párolt káposztával

Ropogósra sült kacsa párolt káposztával és sós vízben főtt krumplival. Gyermek korom feledhetetlen ízei. Nagyon laktató és finom étel. A káposzta és burgonya párosa, pedig hosszan tartó
egyenletes szénhidrát felszívódását biztosítja.

Ételrecept-sültek-kacsa
Kacsa pecsenye párolt kápsztával

Hozzávalók:

1 kacsa sütnivaló részei

kevés tej

A párolt káposztához:

1 kisebb fej káposzta,
1 kis fej hagyma,
só,
bors ízlés szerint
2 evőkanál 10%- os ecet

A főtt burgonyához:
80 dkg- vagy 1 kg burgonya,


Elkészítése:

A kacsa két alsó combját, két felső combját, a mellét és a kacsa többi részén levő zsíros bőrét leszedtem és feldaraboltam azt is megsütöttem. A kacsának van egy jellegzetesen finom íze, amit én nem szoktam fűszerekkel elfedni. Csak simán jól besózom a sütni való darabokat. Van egy erre a célra rendszeresített lábasom, amibe éppen beleférnek a darabok, a bőrét nem sózom, hanem csak rászórom a húsok tetejére. Felöntöm k.b. 1 dl vízzel, lefedem és amikor felforrt a víz, takaréklángon sütöm tovább. Az hogy mennyi ideig sül egy kacsa a korától is függ, egy fiatal kacsát elég 1,5 óráig sütni, míg egy öregebb kacsának 2 óra is kellhet. Amikor már jól levet engedett a kacsánk, akkor öntök hozzá egy kis tejet, amitől szebben pirul majd meg. Majdnem teljesen puhára párolom,de mielőtt megpuhulna, leveszem a fedőt és nagyobb lángon elkezdem sütni.Amikor nagyobb lángon sütöm a zsír kipattanhat az edényből, ezért hogy ezt megelőzzem, egy szita szerű fröccsenés gátló fedőt teszek rá. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatom és megpirítom a másik felét is.
Amikor megsült, kiszedem a zsírból.

A káposztát legyalultam, a hagymát elszeltem vékony csíkokra. Enyhén lesóztam, és hagytam állni fél órát a sóban, majd kinyomkodtam a levét. A kinyomkodott hagymás káposztát kevés zsíron, egy kis víz hozzáadásával megpároltam takaréklángon, őrölt borssal megszórtam. Mielőtt levettem volna a tűzről hozzáadtam az ecetet és egy kanál kacsazsírt. K.b. fél óra alatt megpárolódik.

A burgonyát meghámoztam, megmostam, elszeltem cikkelyekre és forró, sós vízben megfőztem k.b. 20 perc alatt. Tálalás előtt szűrtem le és meglocsoltam kacsa zsírral.

Az én nagyanyám is így sütötte a kacsát és mindig nagyon finom volt.
Régen faluhelyen, majdnem minden család tartott baromfit: tyúkot, csirkét, kacsát. Méghozzá annyit, hogy egész évben kerülhetett friss hús az asztalra a családnak. A vasárnapi és az ünnepi menük részét képezte a kacsahús. 

2015. február 17., kedd

Mértékegységek a konyhában

Jó, ha tudod, hogy mi-mennyi és mit mivel tudsz helyettesíteni.
Ha a zsír helyett vajat szeretnél használni akkor:

  • 8 dkg zsír megfelel 10 dkg vajnak
  • 10 dkg vaj megfelel 12,5 dkg margarinnak
  • 8 dkg zsír megfelel 1 dl olajnak
A zsír zsírtartalma az 100%-os. A vajon és a margarinon pedig fel van tüntetve, hogy hány %- os, mert most már van olyan vaj is, ami csak 65% zsírtartalmú. A régi vajak 80 % zsírtartalommal rendelkeztek. Megnézed és át tudod számolni.

A poharas sütiknél:


  • 1 pohár az megfelel 2 dl,
  • 1 csésze az 2,5 dl,
  • 1 bögre pedig 2,5 dl
Kanál  esetén:

  • 1 púpozott  evőkanál só az 2 dkg felel meg,
  • 1 csapott evőkanál só az 1,5 dkg,
  • 1 teáskanál só 1 dkg,
  • 1 kávéskanál só 0.7 dkg
  • 1 késhegynyi só 0,4 dkg,
  • 1 púpozott evőkanál liszt az 2 dkg,
  • 1 csapott evőkanál liszt az 1,5 dkg,
  • 1 kávéskanál liszt az 0,3 dkg ( 3 g)
  • 1 evőkanál cukor az 3 dkg,
  • 1 csapott evőkanál cukor 2 dkg,
  • 1 kávéskanál cukor 0.4 dkg 
  • 1 evőkanál búzadara 2 dkg,
  • 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa az 1,5 dkg
  • 1 evőkanál zsír 2 dkg,
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika 0,5 dkg
A Gasztrotrend.hu oldalán bővebben olvashatsz ebben a témában.

2015. február 16., hétfő

A sütő hőmérséklet meghatározásai

Sütő fokozatai

Ha a receptben
mérsékelt tüzet írnak, az k.b. 180 Celsius fokos hőmérsékletet jelent.
Forró sütő általában 200 Celsius fokot, míg az
erős tűz 220-230 Celsius fokot.
Előmelegített sütő azt jelenti, hogy az ételt akkor tesszük be a sütőbe, amikor elérte a sütő a kívánt hőmérsékletet. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy 10 perccel korábban be kell kapcsolni a sütőt. A hő álló edényeket, úgy célszerű a forró sütőbe tenni, hogy a rácsot előmelegítés előtt kivesszük és az edénnyel tesszük vissza.

Ezeket azért írtam ide, mert azt a kérdést kaptam, hogy "mit jelent a forró sütő?"
Úgy gondoltam leírom, hátha másnak is segítségére lesz.


Gázsütő fokozatai


  1. fokozat 140 C fok
  2. fokozat 175 C fok
  3. fokozat 190 C fok
  4. fokozat 205 C fok
  5. fokozat 225 C fok
  6. fokozat 245 C fok
  7. fokozat 255 C fok
  8. fokozat 275 C fok
Zanussi gáztűzhely 8 fokozat
1 fokozat 155 fok
2 fokozat 173 fok
3 fokozat 192 fok
4 fokozat 210 fok
5 fokozat 229 fok
6 fokozat 248 fok
7 fokozat 266 fok
8 fokozat 285 fok
Fagor gáztűzhely 8 fokozat
1 fokozat 140 fok
2 fokozat 155 fok
3 fokozat 170 fok
4 fokozat 185 fok
5 fokozat 200 fok
6 fokozat 215 fok
7 fokozat 225 fok
8 fokozat 240 fok
Karancs gáztűzhely 8 fokozat
1 fokozat 160 fok
2 fokozat 180 fok
3 fokozat 200 fok
4 fokozat 220 fok
5 fokozat 240 fok
6 fokozat 260 fok
7 fokozat 280 fok
8 fokozat 300 fok

Jó sütést- főzést!

2015. február 14., szombat

Brokkoli krémleves recept

 Ez a krémleves egy laktató vitaminbomba, az unokáim kedvence. Nemcsak egészséges étel recept, de nagyon finom is. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gyorsan elkészíthető és még olcsó is.


Hozzávalók:

1/2 kg brokkoli,
1 nagy szem burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 kávéskanál só,
1/2 kávéskanál bors,
1/2 kávéskanál szerecsendió,
1/2 kávéskanál gyömbér
1/2 dl főzőtejszín

Levesbetétnek: gyöngy levesbetét, de pirított kenyérkocka is jó hozzá.
Brokkoli krémleves recepttel

Elkészítése:

A megmosott brokkolit rózsáira szedve beletesszük a fazékba, a vöröshagymát négybe vágjuk és 3-4 gerezd fokhagymával együtt hozzáadjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük és puhára főzzük, kb. úgy fél óra alatt. Amikor megfőtt bele tesszük a tejszínt is és összeturmixoljuk az egészet.
Díszíthetjük főtt brokkolival a tálalásnál és gyöngy levesbetétet kínálunk mellé.

Készíthetjük húsleves kockával is, akkor a só arányán kell változtatni. Ehhez a leveshez a rozmaringot is használhatjuk fűszerként.

Ezt a receptet a lányomtól lestem el. Ő készített brokkoli krémlevest, amikor ott jártunk náluk. Nem szerettem a brokkolit, de megkóstoltam és nagyon kellemesen csalódtam. Azóta nem csak az unokáim kedvence, hanem az enyém is.
 Brokkoli hatásai a szervezetre itt.

2015. február 9., hétfő

Resztelt máj

A resztelt májat én sertés májból szoktam készíteni, mert ebből az alapanyagból kaphatunk jó sűrű szaftos májat. Ajánlom annak, aki gyorsan szeretne valami finomat készíteni. Magas vastartalma segíti a vérképzést.

Hozzávalók:

80 dkg sertésmáj,
3 nagy fej vöröshagyma,
2 kávés kanál őrölt pirospaprika,
bors ízlés szerint,
1 kávés kanál só,
kevés zsír, vagy olaj
Resztelt máj

Elkészítése:

A vöröshagymát lereszeljük, vagy összemixeljük, a sertésmájat hosszú csíkokra szeljük.
A zsíron megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és beletesszük a májat.
Addig kevergetjük, míg a máj megpuhul. Amíg nem puhul meg, addig  nem szabad sózni, és nem szabad vizet sem aláönteni, (mert kemény marad a máj). Amikor jó már a máj, akkor sózzuk, borsozzuk és felengedjük vízzel.
Jól összeforraljuk, végeredményként jó sűrű szaftos finomságot kapunk. Sós vízben főtt burgonya illik mellé.

U.I.:
Ezt a resztelt májat, ami a képen van, nem én készítettem, hanem a férjem. Munkából haza érve kész vacsorával fogadott.

Állítólag egy nappal az elkészítése előtt, fel kell önteni olajjal, úgy hogy ellepje a májat és hűtőbe tenni, és akkor másnap vaj puhaságú resztelt májat tudunk készíteni. Ezt nem próbáltam még ki, de kifogom próbálni.

2015. február 7., szombat

Csoda kifli (hó kifli) recept

Ehhez a vaníliás édes sütemény recepthez nem sok minden  kell, olcsó, de munkás az elkészítése. Végeredményként pedig varázslatos kis kiflicskéket kapunk. Illata is ínycsiklandozó és az íze mennyei... Vendégvárónak ajánlom. Nagyon finom és sokáig eláll.

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt,
16 dkg zsír,
4 tojás sárgája.
kb. 4 dl tejföl,

Töltelékhez:

4 tojásfehérje,
2 evőkanál lekvár ( én barack lekvárt használtam)
20 dkg cukor,
20 dkg darált mák,vagy más töltelék, pl. dió
1 csomag vaníliás cukor

Végén a forgatáshoz :

10 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor
Csoda kifli (hó kifli)

Elkészítése:

A zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi anyagot is, és összegyúrjuk  annyi tejföllel, hogy lágy tésztát kapjunk.
Vékonyra kisodorjuk, összehajtogatjuk.
 (Én ezt egy kicsit leegyszerűsítettem. A hajtogatás nálam abból áll, hogy feltekerem a tésztát. A feltekert rudacskát négy felé vágom.)
Hagyjuk pihenni 1/2- 1 órát.

Töltelék elkészítése:
A négy tojás fehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a cukros töltelékkel és a lekvárral. Egy masszát kapunk, amit könnyen a tésztára lehet kanalazni. Nem folyik le, egyben marad a tésztán és így könnyedén ráhajthatjuk a tésztát és feltekerjük, majd kifli alakúra hajtjuk.

Pihentetés után a tésztát a rétegelt részre állítva kisodorjuk, nagyon vékonyra. Nagy méretű pogácsa szaggatóval, kiszaggatjuk és megtöltjük az előre elkészített töltelékkel. Egy lapocskára 1 kávéskanál töltelék kerül, majd ráhajtjuk a tésztát és kifli alakúra tekerjük. Így járunk el mind a négy tészta darabbal. A  végén a maradék tésztát is kisodorjuk, szaggatjuk, amíg el nem fogy az anyagunk.
Nagy méretű tepsit kizsírozunk, lisztezünk és belerakjuk a kiflicskéket.
Forró sütőben kb. 25-30 perc alatt enyhén pirosra sütjük. Két nagy tepsivel lesz belőle.
Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
A sütőt én akkor gyújtottam csak el, amikor már az első tészta a tepsiben volt. Mire a másik tészta is a tepsibe került, már forró volt a sütő.

U.i.:
Nem tévedés, nem kell a tésztába se só, se cukor! Először én is furcsállottam, de azért elkészítettem a recept szerint és láss csodát!!! Isteni süti lett belőle! Tényleg nem kell a tésztába só és cukor sem! Kompenzálja az édes töltelék és a cukorba forgatás! Így lesz igazán különleges! A receptet régóta ismerem, nagyon-nagyon sokszor elkészítettem és mindig nagy sikere volt! :) 

Csoda kifli másképp:

A tészta alapanyagaiban tér el az előző recepttől, a töltelék és az elkészítés ugyanaz.
50 dkg liszt,
egy kevés cukor,
csipet só,
20 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
1 1/2 dl tej
Elkészítésénél egy kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt és úgy gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.

Kifli:

10 dkg zsír,
25 dkg cukor,
25 dkg liszt,
4 tojás,
1 csomag sütőpor,
Jól összekeverjük és kifli alakra szaggatjuk.


2015. február 5., csütörtök

Töltött káposzta recept

Klasszikus magyar étel recept. Nálunk karácsonykor elmaradhatatlan. Nagy adagokat szoktak belőle készíteni, a mondás úgy tarja, hogy a töltött káposzta minél többet van melegítve, annál finomabb. Ez az adag kb. 4 személyre szól. Nem szeretem a nagy adagokat...

Hozzávalók:

50 dkg darált hús,( sertéscomb, vagy lapocka)
2 szelet főtt-füstölt tarja,
fél szál füstölt kolbász
50 dkg savagyú káposzta (a vecsési a legjobb a készek közül, de a házi az igazi)
8-10 káposzta levél
2 fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
só, bors, pirospaprika ízlés szerint,
2 tojás,
10 dkg rizs,
1 evőkanál liszt,
tejföl a tálaláshoz
Töltött káposzta

Elkészítése:

A vöröshagymát elszeljük, vagy lereszeljük. Az egyik fej hagymát üvegesre pároljuk, meghintjük a liszttel, pirítjuk egy kicsit, majd rászórjuk az őrölt pirospaprikát, gyorsan  elkeverjük és felengedjük vízzel. Beletesszük a megmosott savagyú káposztát és fűszerezzük sóval, borssal, kerül bele még 1-2 babérlevél is. Én egy kis paradicsomlevet is szoktam bele tenni.
Belerakjuk a tarja szeleteket és a füstölt kolbász szeleteket.
A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, összezúzott fokhagymával és a másik fej aprított hagymával. A két tojást is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk, majd kb. 10 dkg rizst teszünk hozzá és azzal is összekeverjük. Gombócokat formázunk belőle és az egész káposzta levélbe csomagoljuk. Minden káposzta levélbe egy-egy gombócot. Úgy csomagoljuk bele, hogy egy kicsit hosszúkásra hengerítjük és feltekerjük a levélben és a két végén betűrjük a levelet. Így nem esik szét.
A kis káposztás csomagokat is bepakoljuk a lábasba. A tetejére is rakunk savanyú káposztát, annyi lének kell rajta lenni, hogy ellepje a gombócokat. Lassú tűzön főzzük, kb. egy óra hosszáig.

Volt olyan, hogy nem volt káposzta levelem, akkor csak a sima gombócokat raktam a lébe, úgy is nagyon finom.
A tarja helyet rakhatunk bele oldalast is. Volt, hogy kolbász helyett, házi sonkát tettem bele. Lényeg, hogy egy kis füstölt áru kerüljön bele. Különlegessé teszi az ételt. 
Tejföllel tálaljuk.

2015. február 4., szerda

Őszibarack sütemény recept

Ez az édes sütemény recept nagyon mutatós és nagyon finom, a vejem kedvence. Ünnepi alkalmakra ajánlom.

Hozzávalók:

2 dl tej,
1 sütőpor,
3 evőkanál cukor,
70 dkg liszt,
25 dkg zsír,
1 tojássárgája,
15 dkg porcukor,
pici só,

Töltelék:

1/2 dl rum,
1 evőkanál kakaó,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
kevés darált dió,
meggylé,
1 tojásfehérje,

Díszítéshez:

1 császárkörte aroma,
kristálycukor
Őszibarack sütemény


Elkészítése:

Előző este beáztatunk 2 dl tejbe egy sütőport és 3 evőkanál cukrot.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk az ázalékot, a tojássárgáját, cukrot, sót. Jól összedolgozzuk és dió nagyságú golyókat formázunk. A tetejét ujjunkkal egy kicsit megnyomjuk és zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert nőni fog, és megsütjük. Még forrón kifúrjuk, kikaparjuk a belsejét. Forrón kell kikaparni, mert ha kihűl törni fog!

A közepéből kijött tésztára öntjük a meggylevet, rumot, hozzáadjuk a diót, 1 kanál kakaót, a lágy vajat és a cukrot. Ezt jól kikeverjük. Ezzel a krémmel két-két barackot összeragasztunk.
1 tojásfehérjét felverünk habnak.1/2 császárkörte aromát 2 evőkanál vizet öntünk bele, a barackokat megkenjük vele és kristálycukorba forgatjuk.

Ha gyerekek is esznek belőle, akkor a rumot rumaromával pótoljuk. A császárkörte aromát pedig málnaszörppel helyettesítjük. 

Sőt még mandula aromát (zöld) is használhatunk, ha még jobban akarjuk színezni, és buxus levéllel is díszíthetjük.

2015. február 3., kedd

Rumos szelet recept

Ez az édes sütemény recept nagyon-nagyon finom. Nem nehéz az elkészítése. Igazán különleges és mennyei ízű krémes sütemény. Ajánlom ünnepre, hétköznapokra, vagy amikor kedved van hozzá. Rumos, vaníliás, kakaós ízkombináció.

Hozzávalók:

1/2 liszt,
15 dkg zsír,
15 dkg porcukor,
3 tojássárgája,
kevés tejföl

Töltelékhez:

1 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl rum,
2 evőkanál baracklekvár,
2 evőkanál kakaó,
10 dkg vaj,

Tetejére:

3 tojásfehérje,
25 dkg porcukor
Rumos szelet

Elkészítése:

A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütjük.

1 tésztalapot összetörünk és 1 dl vaníliás tejben  megáztatjuk. Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt, a kakaót és a vajat, habosra keverjük. Megtöltjük vele a két lapot.

A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett habbá verjük. Ezt kenjük a tetejére. Csoki reszelékkel, vagy  tortadarával díszíthetjük. 

2015. február 2., hétfő

Ördögpirula recept

Ez egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető édes sütemény. Kekszből készítjük sütés nélkül.  A  francia drazséval díszített kis golyócskák vidám színfoltjai a terített asztalnak. 

Hozzávalók:

50 dkg darált keksz,
1/2 dl rum,
15 dkg cukor,
3 evőkanál víz,
2 evőkanál baracklekvár,
1 evőkanál kakaó,
10 dkg vaj,
 A díszítéshez kristálycukor,
francia drazsé

Elkészítése:

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ráöntjük a kekszre, és a többi hozzávalót is beletesszük, jól összegyúrjuk. Kis golyókat formálunk belőle, kristálycukorba hempergetjük és francia drazséval díszítjük. 
A díszítéshez használhatunk színes, vagy csak barna tortadarát is.  

Rózsafánk ( forgácsfánk)

 Farsangi fánk, forgácsfánk néven is ismerjük, ügyesebbek gyönyörű rózsákat készíthetnek belőle. Elárulom, hogy hogyan. Azon kívül, hogy gyönyörű nagyon finom is. Farsangra fel!

Hozzávalók:

35 dkg liszt,
3 tojás,
4 evőkanál porcukor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
2-3 evőkanál tejföl,
csipet só,

sütéshez: olaj,
lekvár
Rózsafánk (forgácsfánk)

Elkészítése:

A gyúródeszkára borítjuk a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk, bele ütjük a tojásokat, beleteszünk mindent. Összegyúrjuk, kisodorjuk jó vékonyra. Utána különböző nagyságú  pogácsa szaggatókkal kiszaggatjuk. (Legjobb 4 féle)
Egymásra rakjuk nagyság szerint, a közepét megnyomjuk, széleit derelyevágóval bevagdaljuk.
Forró olajban fordítva sütjük.
A közepébe lekvárt, vagy meggyet teszünk, meghintjük porcukorral, és már kész is a mennyei finomságunk.

2015. február 1., vasárnap

Papagáj szelet recept

Ez az édes sütemény recept igazán fenséges ízkompozíció. Kakaó, citrom és puncs kombinációja nyakon öntve csokival. Csupán csak három felé kell venni a tésztát, őzgerincbe megsütni, csokival nyakon önteni és már kész is.

Hozzávalók:

4 tojás,
30 dkg cukor,
25 dkg margarin,
30 dkg liszt,
1 sütőpor,
2 dl tejföl

1 csomag puncspudingpor,
2 kanál kakaó, (vagy 1 cs. csokipudingpor),
1 vaníliás cukor, citromhéj, (vagy vaníliáspudingpor)

Tetejére: tortabevonó, diónyi margarin
Papagáj szelet

Elkészítése:

A cukrot kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejfölt,.A  lisztben elkeverjük a sütőport és ezt is hozzáadjuk.
Háromfelé vesszük a masszát.
  1. Az egyikbe megy a puncspudingpor
  2. A másikba a kakaó,
  3. A harmadikba a vaníliás cukor és a citromhéj.
Két őzgerinc formát kibélelünk zsírpapírral, (vagy kivajazzuk és lisztezzük).
Ezekbe a formákba belekanalazzuk a krémeket. Egy sor barna, egy sor sárga, és egy sor rózsaszín csíkot rakunk a forma hosszába és megsütjük.
A tetejére pedig csokimáz kerül.
A tortabevonót diónyi margarinnal felolvasztjuk és a sütire kenjük. Valódi csokoládéval még finomabb. 
De készíthetünk is csokimázat.
5 dkg margarin, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor.
A margarint a vízzel felolvasztjuk, belekeverjük a cukros kakaót, felfőzzük. Ezt öntjük a tésztára.


2015. január 31., szombat

Burgonyatál húsgombóccal recept

Nagyon finom egytálétel. Egyik variációja a darált hús elkészítésének. Gombóckák héjában főtt krumplival és nagyon finom mártással leöntve, sütőben sütve. Igazán ízletes, különleges, kicsit csípős ízű étel. Ajánlom ebédre, vacsorára.

Hozzávalók: 

30 dkg darált hús,
80 dkg burgonya,
1 fej vöröshagyma,
7 dkg sajt,
2 dl tejföl,
2 evőkanál liszt,
6 evőkanál olaj,
2 evőkanál curry por, (vagy szerecsendió),
paprika, kakukkfű
só, bors ízlés szerint,
1 tojás
Burgonyatál húsgombóccal

Elkészítése:


  1. A burgonyát a héjában megfőzzük, majd amikor kihűlt felszeleteljük.
  2. A hagymát megdinszteljük 2 kanál olajon, a húshoz adjuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, belerakjuk a tojást és összedolgozzuk az egészet.
  3.  Az erőleves kockát vízben felfőzzük.
  4. A mártáshoz: 

     4 kanál olajon megpirítjuk a lisztet a curryvel. (Én szerecsendiót használtam). Felöntjük a levessel, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, belereszeljük a sajtot. Hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk.
Tepsibe rakjuk a krumplit, majd közé tesszük a húsgombóckákat. Az egészet leöntjük a mártással és kb. 25 percig sütjük. Mivel nem curryvel készítettem, ezért én tettem bele még 1 kávéskanál erős pistát is.
Nagyon finom szaftos egytálétel lesz belőle.

Jó étvágyat hozzá!

2015. január 30., péntek

Szilvás gombóc recept

Az egyszerű szilvás gombóc receptje. Olcsó és finom, nem nehéz elkészíteni, gyors étel recept. A burgonyás tészta közepén fahéjas szilvával a gyerekek kedvence. Ajánlom ebédre, vacsorára.

Hozzávalók:


1 kg burgonya,
35 dkg liszt,
1 tojás,
csipet só,
2 evőkanál olaj,
zsemlemorzsa,

Töltelékhez:
fahéj, 
porcukor,
10-15 szem szilva
Szilvás gombóc

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük, összetörjük, majd összegyúrjuk a liszttel, tojással, olajjal és a sóval.
Felteszünk egy fazék vizet, mire felforr már készen lesznek a kis gombócok. 
Alaposan lisztezett deszkán elsodorjuk a tésztát és az egészet felkockázzuk kb. 6x6 cm darabokra.
A szilvát kimagozzuk és fahéjas porcukorba forgatjuk. Minden kockára rakunk egy fahéjas szilvát. A két ellentétes sarkot összefogjuk, majd a másik sarkokat is összenyomjuk, majd gombócokat  formázunk belőlük. Vigyázzunk, hogy mindenhol jól összeérjen a tészta.
A zsemlyemorzsát kevés olajon megpirítjuk, 2 evőkanál cukrot  is keverünk bele.
Forró vízben kifőzzük a gombócokat, akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére a gombócok. Szűrőkanállal kiszedjük, rá a pirított morzsára, megrázogatjuk egy kicsit, hogy a gombócokat mindenhol érje a morzsa. Tálaló edénybe szedjük, a maradék morzsát ráöntjük és fahéjas porcukorral megszórjuk.

Készülhet szilvakompótból, vagy fagyasztott szilvával is, de akár lekvárral is elkészíthetjük.

Jó étvágyat hozzá! 

2015. január 18., vasárnap

Tésztában sült virsli

Gyors, egyszerű és finom. Hamar elkészíthető ebédre, vagy vacsorára, csak leveles tésztába kell tekerni a virslit és már kész is. Szerintem füstlivel a legfinomabb, mert így egy kicsit fűszeresebb az íze. Ez az étel recept vendégvárónak is kiváló. Nagyon mutatós és ízletes. Mustárral, ketchuppel, vagy salátával fogyasztjuk.


Hozzávalók:

2-3 csomag füstli,( 2 csomagból 8, 3 csomagból 12 rudacskát kapunk)
1 csomag fagyasztott leveles tészta,
tojás a kenéshez
Tésztában sült virsli

Elkészítése:

A sütő begyújtásával érdemes kezdeni, mert mire bemelegszik, már készen is vagyunk az előkészületekkel. A leveles tésztát kinyújtjuk, majd annyi csíkot vágunk belőle, ahány virslit akarunk sütni.
A virslit körbe göngyöljük a tésztával, úgy hogy a tészta kis része mindig  takarásban legyen. Ezeket a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojással megkenjük. Forró sütőben pirosra sütjük. Tehetünk a tetejére szezámmagot, sajtot is.

Ha még finomabbra akarjuk, akkor a virslit bevágjuk hosszában, és bacon szalonna csíkot rakunk bele, vagy kinek mi ízlik, lehet beletenni sajtot, hagymát, vagy akár mindegyiket. Ezután tekered a tésztába és úgy sütőd meg. A tetejére szórhatunk sajtot is. Majonézes salátával együtt tálalva nagyon laktató étel. El tudom képzelni szilveszterkor a már megszokott virsli helyett is!


Szórt rétes

Gyors, könnyű és finom túrós édes sütemény recept, lusta asszony rétesének is nevezik. Egyszerű, mert csak bele kell szórni a tepsibe az alapanyagokat és megsütni. Azoknak ajánlom, akiknek kevés az idejük, de gyorsan szeretnének sütni valamit. 


Hozzávalók:

30 dkg liszt,
2 dl porcukor,
10 dkg vaj,
50 dkg túró,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl tej,
2 tojás,
1 csomag mazsola vagy,
20 dkg meggy (lehet más gyümölcs is)
Szórt rétes

Elkészítése:

 A vajat felolvasztjuk és a felét egy közepes méretű tepsibe öntjük. A lisztet a cukorral elkeverjük és a felét a tepsibe szórjuk. Erre tesszük a túró felét, majd a mazsolát, vagy más gyümölcsöt, majd következik a maradék túró és a maradék cukros liszt. A tejben elkeverjük a vaníliás cukrot és a tojásokat, hozzáadjuk a maradék vajat is. Az egészet ráöntjük a tetejére, úgy hogy mindenhol ellepje a cukros lisztet. Forró sütőben (200 fokon) megsütjük.
Én a sütő begyújtásával kezdtem, mert mire bemelegszik, már el is készülök vele (kb. 15 perc), a sütés pedig 30 perc.
Amikor kihűlt porcukrot szitálunk rá és szeleteljük.

Nagyon finom, gyorsan elkészülő édes sütemény.
Jó étvágyat hozzá!




2015. január 14., szerda

Barackos torta (Sütés nélkül)

Ez a finom barackos torta sütés nélkül, gyorsan elkészíthető. Ezt a receptet annak ajánlom, aki nem szeret a sütéssel vesződni. Háztartási keksz, vaníliakrém és barack kombinációja. Ilyenkor is üdítő finomság, de nyáron a nagy melegbe a hűtőből kivett gyümölcsös édesség igazi felfrissülést jelent az ember számára.


Barackos torta

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz,
10 dkg margarin,
2 evőkanál porcukor,
rum aroma,
kb. 1 dl tej 

Krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor,
8 evőkanál porcukor,
1 liter tej,
őszibarack befőtt  ( csináltam már sárgabarackkal is, mindegyik nagyon finom)

Elkészítése: 

A háztartási kekszet összetördeljük, hozzáadjuk a hozzávalókat, összedolgozzuk, annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon.
A vaníliás pudingporokból a tejjel és cukorral pudingot főzünk.
A tortaformát egy picit bemargarinozzuk, majd belenyomkodjuk a kekszes masszát egyenletesen. Ezután, szépen telerakjuk a félbe vágott barackokkal, majd a tetejére simítjuk a pudingot. 
Csokireszeléket, vagy kakaóport szórunk rá.  Hűtőszekrénybe tesszük, legalább 2 órára. Utána szeletelhető és fogyasztható. 

 Üdítő, hideg gyümölcsös finomság. 

2015. január 13., kedd

Sajtfánk

Vendégváró falatkák, nagyon finom. Gyorsan, bármikor egyszerűen elkészíthető ez a sajtos finomság! Liszt érzékenyek kukoricaliszttel, vagy rizsliszttel is elkészíthetik.

Sajtfánk
Hozzávalók:

A tésztához:
20-25 db 4 személyre

2.5 dl tej,
10 dkg vaj,
15 dkg finomliszt,
1 kávéskanál só,
1 késhegynyi bors.
4 db tojás,
10 dkg trappista sajt,

A tetejére: 
1 db tojássárga,
5 dkg trappista sajt

Elkészítése:
Hasonlóan készül, mint a képviselőfánk.
A tejet a vajjal felforraljuk, amikor forr, akkor hozzáadjuk a sóval, borssal elkevert lisztet. Takarék lángon addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz, akkor jó amikor elválik az edény falától.
Hagyjuk hűlni egy picit, majd a tojásokat egyenként hozzáadva jól kikeverjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt sajtot. A tésztamasszának nem szabad folyósnak lenni! Addig kell keverni, míg keményebb nem lesz.
Sütő papírral bélelt tepsibe, diónyi adagokat  nyomunk habzsákkal, (Én kanállal rakosgattam a halmokat.) A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben  tesszük. Körülbelül 30 perc alatt megsül. A sütőt nem szabad kinyitni, amíg meg nem sülnek, akkor jó ha már szép piros a teteje, akkor nem esik össze.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Számolni kell vele, hogy gyorsan elfogy!