2015. június 1., hétfő

Csirkemell szeletek gombával és sajttal

Ünnepi menüm részét képezte a gombával és sajttal gazdagított sült csirkemell  szelet. Igazán jól sikerült, finom lett!
Csirkemell szeletek gombával és sajttal

Hozzávalók:

1 csirkemell,
25 dkg gomba ( én csiperkét használtam),
1 nagy fej vöröshagyma,
só, bors,gyömbér, kurkuma, kakukkfű és petrezselyemzöld ízlés szerint,
kb.: 20 dkg sajt (a tetejére szórni).
olaj

Elkészítése:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, fűszerezzük (só, bors, gyömbér, kurkuma). Állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
A gombát megpucoljuk és felaprítjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát is és fűszerezzük ( só, bors, petrezselyemzöld). Kb. 15-20 perc alatt kész is.
A hússzeleteket olajjal kikent tepsibe, vagy sütőtálra rakjuk, ráhalmozzuk a gombát és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben megsütjük. 1/2- 3/4 óra alatt készre sül. Melegen tálaljuk.

2015. május 29., péntek

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Magazinok

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Magazinok:
Kifőztük Június            
                                                                                     

    Kifőztük Május                                          

Lángos

A lángost babgulyással párosítottam, a család nagy kedvence mindegyik. Kevés olyan étel van, ami mindenkinek egyformán bejön, de ez a párosítás a kivételek egyike.
Lángos

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2 szem burgonya (20 dkg)
1 tojás,
2 evőkanál étolaj,
1 teáskanál só
3 dkg élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
kb. 3 dl langyos tej,
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük és összetörjük. 1 dl langyos tejben, a cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet és a közepébe öntjük a kovászt és a többi hozzávalót, valamint annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, letakarjuk és 1 órát állni hagyjuk. Amikor megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és tenyérnyi darabokra vagdossuk. Hagyjuk még állni 20-25 percet, majd kézzel kicsit kihúzzuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Fogyaszthatjuk fokhagymával, vagy tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.




2015. május 28., csütörtök

Csirkemell kockák sült hagymával


Egy variáció a csirkemell elkészítésére.  Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Hétvégi ebédnek ajánlom, nagyon finom és egészséges étel.

Hozzávalók:

1 egész csirkemell, (csont nélkül)
3  fej vöröshagyma,
só, bors  és fűszerek ízlés szerint
Jól megy a csirkéhez pl. a kakukkfű, gyömbér, kurkuma stb.
Csirkemell kockák sült hagymával 
Elkészítése:

A csirkemellet megmossuk és felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük.  A hagymát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. Az egészet kevés olajon átsütjük, folyamatos  kevergetés mellett. Kb.  1/2 óra alatt megsül.
Kukoricás főtt rizzsel tálaltam.

U.I.:
Még finomabb, ha a csirkét már legalább két órával előbb fűszerezzük és hagyjuk állni a fűszerben. Akár egy éjszakát is állhat fűszeresen sütés előtt.

2015. május 27., szerda

Túrótorta

 Túrótortát is készítettem a két éves unokám szülinapjára. Az édeskés túró és a savanykás gyümölcs isteni ízvilágot eredményez! Nagy melegben pedig üdítő, hűsítő finomság a hűtőből.
Túrótorta

Hozzávalók:



Első lépés:


1/2 kg túró,
15 dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
1/2 Rámamargarin
      Ezt összekeverjük.

Második lépés:

1,5 dl langyos tej,
3 teáskanál zselatin
     Ezt is összekeverjük.

Harmadik lépés:

     Az első kettőt összekeverjük, majd még
1,5 dl langyos tejet keverünk bele.

A masszát kivajazott tortaformába öntjük, hűtőben tesszük, amikor megdermedt, akkor kirakjuk tetszés szerinti gyümölccsel. ( Én epret és narancsot használtam fel hozzá.)
2 epres gyümölcs zselével öntöttem le. Visszatettem a hűtőbe. Szilárdulás után levettem a forma oldalát, tejszínhabbal díszítettem, amibe habfixálót is tettem.
Nagy sikert aratott!

Túró hatásai a szervezetre: itt

2015. május 16., szombat

Túrós pite

A legfinomabb túrós pite receptem, mi nagyon szeretjük. Igen kiadós sütemény. Egyszerű és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
25 dkg Rámamargarin,
15 dkg cukor,
1 csapott kávéskanál só,
3 tojássárgája,
2 dl tejföl
1/2 citrom leve, citromhéj

A töltelékhez:

1/2 kg túró,
3 közepes nagyságú krumpli,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag mazsola,
3 evőkanál cukor, (ízlés szerint lehet változtatni)
3 tojás habja,
Túrós pite

Elkészítése:

A poranyagokat összekeverjük hozzáadjuk a margarint, a tojássárgákat, a citromot és annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Összegyúrjuk és két cipóra osztjuk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk a cipókat.  Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk a tésztát, majd erre tesszük a tölteléket és befedjük a másik tésztalappal.
A töltelékhez megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. Ízesítjük vaníliával, mazsolával, cukorral. Alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a felvert tojásfehérjék habját. Ez a krém kerül a két tésztalap közé.
 Forró sütőben sütjük. Nekem 25 perc alatt sült meg. A tetejét meghintjük porcukorral. Szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá!



2015. május 7., csütörtök

Fűszeres csirkemell szezámmagos bundában

Magyaros fűszerkeverékkel pácoltam, szezámmagos bundában sütöttem. Isteni finom lett! A fűszerkeverék házi készítésű...a nagyi titka...Franciasalátával és rizzsel tálalva.

Hozzávalók:

1 kg csirkemell,
magyaros fűszerkeverék, amit magunk készítünk,
ízlés szerint só,
egy kevés liszt,
egy kevés szezámmag,
olaj a sütéshez

A magyaros fűszerkeverékhez:

1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt magyarbors,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 kávéskanál kurkuma,
1/2 kávéskanál gyömbér,
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény,
1/4 kávéskanál szerecsendió,


Összekeverjük a poranyagokat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. 1 dl olajat öntünk rá, elkeverjük és ezzel pácoljuk be a húsokat. 
Étel recept-Sülthúsok
Fűszeres csirkemell szezámmagos bundában

Elkészítése:

Este a csirkemellet négybe vágtam, majd még mindegyik darabot kettévágtam, hogy ne legyen olyan vastag. Megsóztam a szeleteket, elkészítettem a fűszerkeveréket  és beleforgattam a húsokat, lefedtem és a hűtőbe tettem.
Másnap csak egy kis szezámmagos lisztbe forgattam és olajban megsütöttem. Frissen tálaltam.