2017. augusztus 12., szombat

Aszalt fügét készítettem

Kihasználtam a kánikulai meleget és aszaltam fügét. Hatalmas füge bokrom van, de sajnos nem egyszerre érik, ahogy érett, úgy szedtem le, megmostam, leitattam a nedvességet róluk és tettem egy rácsos tálcára őket. A tálcát kitettem a teraszon lévő asztalra, méteres gézlappal letakarva, hogy a legyek ne lepjék el. A délelőtti nap sütötte, de délután árnyékban volt. Az egész napos szellőzés így biztosítva volt. Minden nap megforgattam a fügéket. Szépen megbőrösödtek és három nap alatt megaszalódtak. Volt amelyiket félbe vágtam, volt amit egészben hagytam és lepréseltem, úgy szárogattam. Finom édes lett! A konyhában még egy hétig szárogatom őket, majd csak ezután teszem jól záródó üvegbe az aszalványt. Így a kamrában sokáig eláll. Ha rám tör az édesség evés, ebből tudok nassolni.
Aszalt füge
A fügének számtalan jótékony hatása van a szervezetre. Csonterősítő kalcium tartalma miatt. Rostokban gazdag, ezért elősegíti az emésztést, megszünteti a székrekedést. 

UI:
Amikor nincs nagyon meleg, akkor aszalógépben 50 fokon szárítjuk.