2015. szeptember 13., vasárnap

Fügeragú

A sok fügém, hogy ne vesszen kárba, igyekszem az étrendünkbe is beilleszteni. Ezért találtam ki ezt a ragút. Aki szereti az édes-savanyú ízeket, annak biztosan ízleni fog. Érdekes új ízek, de nekem bejött!
Sült hús mellé krumplipürével együtt tálaltam.
Fügeragú

Hozzávalók:

8 füge,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál méz,
5 evőkanál ketchup,
1 lapos evőkanál liszt,  
2 dl víz,
1 ág kakukkfű,
csipet kurkuma,
csipet törött magyarbors,
csipet só
2 evőkanál olaj,

Elkészítése:

A hagymát megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a fokhagymát is, megszórtam a liszttel, felengedtem a vízzel. Beletettem a ketchupöt és a mézet, valamint a fűszereket is, végén került bele a felaprított füge. Körülbelül 10-15 percig főztem és már kész is volt. Még melegen tálaltam a hússal és a krumplipürével együtt.


Fügelekvár

Ennyi fügém még sohasem volt, valamit kezdenem kellett vele, most lekvárt főztem belőle, tartósítószer nélkül.
Meg is kóstoltam, isteni az íze!
Fügelekvár

Hozzávalók: 

1 kg füge,
20 dkg cukor, ( a füge is jó édes, ezért nem raktam hozzá több cukrot.)

Elkészítése:

A fügét megmostam, majd négybe vágtam és elkevertem a cukorral. 24 órát hagytam pihenni. Másnap  egy lábasban felfőztem, addig főztem, amíg a kellő sűrűséget elérte. Ezután csírátlanított üvegbe töltöttem, lezártam és meleg dunsztba tettem.

A füge gyógyhatásai itt.