2015. május 5., kedd

Franciasaláta

A vasárnapi ebéd részét képezte nálunk a franciasaláta. Sült húsok mellé kiváló köretnek, hidegtálak elmaradhatatlan része. Friss zöldségektől vitamindús, a házi majonéztől pedig ízletesebb étel.

Hozzávalók:

4 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér,
2 szem alma,
2 savanyú uborka (közepes méretű)
2 tojás,
10 dkg cukorborsó,
2 szem krumpli,

Majonézhez:

fél kávéskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál mustár,
2 dl olaj,
2 tojássárgája,
kevés citromlé,
kevés fehér bors

2 dl tejföl
Franciasaláta

Elkészítése:

A zöldségeket kis kockákra vágjuk,  A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit, cukorborsót kevés vízben megfőzzük, A tojást is megfőzzük külön edényben. Az almát és az uborkát felkockázzuk. A kihűlt tojásokat apróra vágjuk. Hidegen keverjük össze a zöldségeket a majonézünkkel.
A majonéz készítése:
Habverővel kikeverjük a tojássárgákat, a cukort, a borsot és a sót. Addig keverjük, míg világosabb színű habos lesz. Ezután adjuk hozzá az olajat cseppenként jól elkeverve, Sűrűnek kell lennie. Majd ezután belekeverjük a mustárt és a citromlét, végül hozzátesszük a tejfölt is. Jól elkeverjük, ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük Lehűtjük, 1-2 órát állni hagyjuk és tálalható.

U.i.:
A cukor, só, bors és mustár mennyisége szájíz szerint változhat. Ki, hogyan szereti. Kapható franciasaláta alap, abból is el lehet készíteni és kész majonézzel is készülhet. Természetesen így gyorsabb, de ha friss zöldségekből készül sokkal  vitamindúsabb és finomabb ízű.