2015. február 19., csütörtök

Kacsa pecsenye párolt káposztával

Ropogósra sült kacsa párolt káposztával és sós vízben főtt krumplival. Gyermek korom feledhetetlen ízei. Nagyon laktató és finom étel. A káposzta és burgonya párosa, pedig hosszan tartó
egyenletes szénhidrát felszívódását biztosítja.

Ételrecept-sültek-kacsa
Kacsa pecsenye párolt kápsztával

Hozzávalók:

1 kacsa sütnivaló részei

kevés tej

A párolt káposztához:

1 kisebb fej káposzta,
1 kis fej hagyma,
só,
bors ízlés szerint
2 evőkanál 10%- os ecet

A főtt burgonyához:
80 dkg- vagy 1 kg burgonya,


Elkészítése:

A kacsa két alsó combját, két felső combját, a mellét és a kacsa többi részén levő zsíros bőrét leszedtem és feldaraboltam azt is megsütöttem. A kacsának van egy jellegzetesen finom íze, amit én nem szoktam fűszerekkel elfedni. Csak simán jól besózom a sütni való darabokat. Van egy erre a célra rendszeresített lábasom, amibe éppen beleférnek a darabok, a bőrét nem sózom, hanem csak rászórom a húsok tetejére. Felöntöm k.b. 1 dl vízzel, lefedem és amikor felforrt a víz, takaréklángon sütöm tovább. Az hogy mennyi ideig sül egy kacsa a korától is függ, egy fiatal kacsát elég 1,5 óráig sütni, míg egy öregebb kacsának 2 óra is kellhet. Amikor már jól levet engedett a kacsánk, akkor öntök hozzá egy kis tejet, amitől szebben pirul majd meg. Majdnem teljesen puhára párolom,de mielőtt megpuhulna, leveszem a fedőt és nagyobb lángon elkezdem sütni.Amikor nagyobb lángon sütöm a zsír kipattanhat az edényből, ezért hogy ezt megelőzzem, egy szita szerű fröccsenés gátló fedőt teszek rá. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatom és megpirítom a másik felét is.
Amikor megsült, kiszedem a zsírból.

A káposztát legyalultam, a hagymát elszeltem vékony csíkokra. Enyhén lesóztam, és hagytam állni fél órát a sóban, majd kinyomkodtam a levét. A kinyomkodott hagymás káposztát kevés zsíron, egy kis víz hozzáadásával megpároltam takaréklángon, őrölt borssal megszórtam. Mielőtt levettem volna a tűzről hozzáadtam az ecetet és egy kanál kacsazsírt. K.b. fél óra alatt megpárolódik.

A burgonyát meghámoztam, megmostam, elszeltem cikkelyekre és forró, sós vízben megfőztem k.b. 20 perc alatt. Tálalás előtt szűrtem le és meglocsoltam kacsa zsírral.

Az én nagyanyám is így sütötte a kacsát és mindig nagyon finom volt.
Régen faluhelyen, majdnem minden család tartott baromfit: tyúkot, csirkét, kacsát. Méghozzá annyit, hogy egész évben kerülhetett friss hús az asztalra a családnak. A vasárnapi és az ünnepi menük részét képezte a kacsahús.