2014. december 16., kedd

Kürtöskalács recept

Otthon is elkészíthető a kürtös kalács receptje. Ha nincs kürtöskalács sütőfád, nem számít, meg lehet oldani kreatívan. Nézd meg hogyan! Isteni finom, még melegen az íze mennyei! És azok az illatok...


Hozzávalók:

Tésztához:

75 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg Rama margarin
1 dl tej (langyos)
3 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

Díszítéshez:

cukor
dió darált

Elkészítése: 

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, 1 evőkanál cukorral.
Az egészet beleöntjük a lisztbe, a tojásokat is beletesszük, ezután a puha margarint, és a citrom héját, vaníliás cukrot, sót is. Az egészet összedolgozzuk, dagasztjuk. Majd letakarva hagyjuk 1 órát pihenni. Amikor már a duplájára kelt, akkor lisztezett deszkán kisodorjuk, 2 cm-es  csíkokra szeljük. A beolajozott nyársakra tekerjük, spirál alakban, úgy hogy a tésztacsík épphogy fedje egymást. A végét egy kicsit odanyomjuk, hogy nehogy leváljon. Ezután tojással megkenjük és beleforgatjuk a diós kristálycukorba, szépen álló helyzetben, berakjuk a tepsibe és pirosra sütjük. 

A díszítésnél a diós kristálycukor helyett, (vagy mellett) lehet használni mákot, diót, kristálycukrot, fahéjat, kinek milyen a szájíze, aszerint. 

Ha nincs kürtöskalács sütőfád, az sem baj. Meg lehet ezt oldani másképp is.
Lehet használni sörös, vagy üdítős dobozt (fémdoboz).  Valamilyen keménypapírból készült gurigát, mint a lefogyott alufólia rúdját, vagy a lefogyott papírtörlő rúdját, stb. A lényeg bár mit is használsz, előtte vond be alufóliával, alaposan olajozd meg. Erre tekerd a tésztacsíkokat, de a szélétől egy picit hagyj el, hogy amikor leveszed a formáról, akkor megtudd fogni. Egyébként az olajnak köszönhetően könnyen lecsúszik. 



Kellemes estét kívánok minden olvasómnak! 
Kürtöskalács 





Vaníliás karika

Ezt a süteményt, a vanília illata és jellegzetes íze teszi igazán ínycsiklandozóvá, és látványnak sem utolsó. Linzer tésztát készítünk, amikor kisül, lekvárral összeragasztjuk őket. Nagyon régi receptem. Hosszú évekig igazi sláger volt nálunk. Most újra felfedeztem...

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
3-4 tojássárgája,
1 vaníliás cukor,
citromhéj,
egy kevés citromlé,
csipet só

Ragaszáshoz:
Baracklekvár

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk és legalább egy órát pihentetjük (hideg helyen). Utána vékonyra sodorjuk, kiszaggatjuk a formával. Előmelegített sütőben sütjük, majd még melegen beleforgatjuk vaníliás porcukorba, és baracklekvárral összeragasztjuk őket. 



Jó étvágyat hozzá!
Vaníliás karika